V Dubaji bude padat zlatý déšť z České republiky

Detail ze světelné instalce Zlatý déšť, Foto: Lasvit Detail ze světelné instalce Zlatý déšť, Foto: Lasvit
EXPO 2020 v Dubaji bylo v důsledku epidemie koronaviru o rok přesunuto. 
EXPO 2020 v Dubaji bylo v důsledku epidemie koronaviru o rok přesunuto. Akce bude zahájena letos 1. října 2021 a potrvá do 31. března 2022. EXPO 2020 se bude pyšnit hned dvěma prvenstvími. Poprvé se tato Světová výstava uskuteční na Středním východě, dalším primátem je to, že poprvé v historii bude hostitelskou zemí této akce arabská země. 
 
Jak je již tradicí, Česká republika zde bude mít svůj výstavní pavilon. Když se ohlédneme zpět do historie, československé pavilony se na Světových výstavách dočkaly výrazných úspěchů. Za zmínku rozhodně stojí například několikrát oceněný československý pavilon na EXPO 58 v Bruselu. Tento pavilon se v současné době nachází v Praze v Letenských sadech, momentálně prochází náročnou rekonstrukcí a posléze bude sloužit jako výstavní síň renomované aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery. Úspěšné však byly i české pavilony v Montrealu či v Ósace. Po značném útlumu, vyvolaném v naší zemi normalizací, se české výstavní pavilony opět důrazně hlásí o slovo. 
 
Vraťme se ale zpět do Dubaje. Česká sklářská firma Lasvit ve spolupráci s uznávaným světoznámým designerem a současně kreativním ředitelem společnosti Lasvit Maximem Velčovským si na tuto Světovou výstavu pro český pavilon připravila skutečnou perličku. Není žádným tajemstvím, že české sklo má ve světě silnou tradici a patří mezi absolutní světovou špičku. Právě firma Lasvit si v zahraničí vytvořila výbornou reputaci, takže její světelné instalace a osvětlení na zakázku nalezneme po celém světě. Maxim Velčovský navrhl pro český pavilon na EXPO 2020 světelnou instalaci s názvem Zlatý déšť. Inspirací mu byla samotná architektura českého pavilonu, ta představuje viditelné struktury, jež mají simulovat toky energie a vody. Svým přístupem autor odkazuje na systém S.A.W.E.R. Základní myšlenkou tohoto systému je transformace, v tomto případě proměna vzduchu ve vodu. Vzhledem k místu konání současné Světové výstavy se jedná o myšlenku více než aktuální.
 
Velčovský si dal za úkol umělecky ztvárnit výrobu vody ze vzduchu. Tvarově se jedná o zobrazení zlatých lián, které procházejí dvěma patry českého pavilonu. Když jsou liány nasvíceny, vzbuzují dojem, že skrze ně stéká voda dolů. Svůj význam má i samotná barva této světelné plastiky, která je zlatá. Zlatá barva má být symbolem toho, že voda v poušti má cenu zlata. Samotná instalace dosahuje výšky okolo 6 metrů a zabírá dvě podlaží budovy. Zlatý déšť se pak skládá z jednotlivých zlatých pramenů, které jsou obaleny v pozlaceném opletu a v divákovi budí dojem, jako by stékaly budovou dolů. Navíc každý pramen obsahuje žárovky, které ve výsledku pulzují jako reálné kapky deště. Autor instalace Maxim Velčovský tak vytvořil vlastní meditaci na téma životního prostředí, významu vody pro život a zároveň se mu podařilo propojit tradiční řemeslo s novými moderními technologiemi.
 
České sklo se těší velké oblibě na celém světě, arabské země nejsou výjimkou, a je tak velmi pravděpodobně, že se i tato světelná instalace s názvem Zlatý déšť dočká velkého úspěchu. Z dostupných fotografií toto dílo vypadá velmi efektně, takže lze očekávat, že zaujme mnoho návštěvníků českého pavilonu na EXPO 2020 v Dubaji. Pomyslná laťka ohlasu českého sklářského umění ve světě se tak zcela jistě opět zvýší.
Autor: 
Andrea Otevřelová - 13.9.2021