Z Prahy do Perského zálivu. Ceněný obraz Toyen zamířil do prestižní sbírky National Museum of Qatar

Toyen, La Dame de Pique, 1926, olej na plátně, 92 x 65 cm, Foto: Adolf Loos Apartment and GalleryToyen, La Dame de Pique, 1926, olej na plátně, 92 x 65 cm, Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery
Vlaho Bukovac, Dívka v oranžovém šálu, 1909, olej na lepence, 38 x 46 cm, Foto: Adolf Loos Apartment and GalleryVlaho Bukovac, Dívka v oranžovém šálu, 1909, olej na lepence, 38 x 46 cm, Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery
National Museum of Qatar, Foto: Qatar MuseumsNational Museum of Qatar, Foto: Qatar Museums
Logo National Museum of Qatar, Foto: Qatar MuseumsLogo National Museum of Qatar, Foto: Qatar Museums
Logo Qatar Museums, Foto: Qatar MuseumsLogo Qatar Museums, Foto: Qatar Museums

 

Obraz malířky Toyen La Dame de Pique (Piková dáma), vydražený na aukci Adolf Loos Apartment and Gallery za 78.650.000 Kč, se stal součástí sbírek prestižního světového muzea National Museum of Qatar. 

Monumentální muzeum, které svou architekturou připomíná pouštní růži, se tyčí na břehu moře v hlavním městě Dauhá. Budovu navrhl slavný francouzský architekt Jean Nouvel a vznikala po dobu více než deseti let. Podle architekta Nouvela je stavba symbolem celého Kataru – má vystihovat jeho modernitu a dynamiku a zároveň pouštní tradici.  Moderní budova se otevřela v roce 2019 a stála přibližně 10 miliard korun. 
 
Katarské muzeum si pečlivě vybírá do svých sbírek špičková umělecká díla z celého světa. Do své stálé expozice nakoupilo hned dva obrazy na aukci společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery v říjnu 2019. Jednalo se o vrcholný obraz malířky Toyen La Dame de Pique z roku 1926 a atraktivní olejomalbu Vlaho Bukovace z roku 1909 Dívka v oranžovém šálu, vydraženou za 2.964.500 Kč, zároveň jde o aukční rekord autora. Stalo se tak i díky úzkým osobním vazbám vedení naší společnosti na vedení National Museum of Qatar. Věříme, že vzájemná spolupráce bude úspěšně pokračovat i do budoucna.
 
Katarská vládnoucí dynastie je často přirovnávaná k slavným renesančním mecenášům, rodině Medicejských. Sama katarská princezna Mayassa Al-Thani , která je vyhlášenou sběratelkou umění, vybírá do sbírek umělecké předměty, díky nimž se Katar dostává na výsluní mezi světová centra umění a kultury. Například v roce 2011 zakoupila do plánovaného muzea obraz Hráči karet od Paula Cézanna za cca 4,7 miliardy korun a v roce 2015 plátno Paula Gauguina nazvané Nafea Faaipoipo (Kdy se vdáš?) za cca 7,3 miliardy korun. Obě díla svou cenou překonala světový rekord. Dále ve stálé sbírce muzea nalezneme tvorbu slavných umělců jako jsou Mark Rothko, Damien Hirst, Jackson Pollock nebo Pablo Picasso. Nyní se k nim přidává Toyen a Vlaho Bukovac.
 
National Museum of Qatar svou fenomenální uměleckou kolekcí láká návštěvníky ze západu a z celého světa. 

 

Autor: 
redakce EXPO 58 Art - 19.8.2021