56. ročník Karlovarského festivalu letos ovládnou české filmy a tradiční české značky v Grandhotelu Pupp

Mezinárodní karlovarský filmový festival, zdroj: KVIFFMezinárodní karlovarský filmový festival, zdroj: KVIFF
Mezinárodní karlovarský filmový festival, zdroj: KVIFFMezinárodní karlovarský filmový festival, zdroj: KVIFF

Již 56. ročník mezinárodního karlovarského filmového festivalu propukne 1. července a opět nabídne velké množství zajímavých snímků

Hlavní soutěž i nová soutěžní sekce „Proxima“ obsáhne dvanáct kvalitních děl. V hlavní soutěži bude reprezentovat Českou republiku jednak titul zkoumající sexuální svobodu Hranice lásky, v němž hlavní roli ztvárnila spoluautorka scénáře Hana Vagnerová, pak snímek Slovo, kde se zásadový hrdina v podání Martina Fingera musí vyrovnat s důsledky srpna 1968. Soutěžit budou společně se s snímky z Gruzie, Řecka, Kanady, Japonska, či Německa.

Programový ředitel KareOch popsal hlavní soutěž jako „chytrý art s diváckým potenciálem“. V soutěžní sekci Proxima bude za pořadatelskou zemi soutěžit film A pak přišla láska kde postava Pavly Tomicové zkoumá svůj vztah k dceři. Pak dokument s názvem Zkouška umění sledující průběh přijímacích zkoušek na Akademii výtvarných umění.Zvláštní uvedení devíti snímků letos zahrne drogovou a rapovou noční jízdu Prahou Banker kde hlavní roli ztvárnil Adam Mišík. Pak hudební dokument PSH s názvem Nekonečný příběh, dokumentární portrét Karla Schwanzenberga Můj otec kníže, příběh novináře Jana Kuciaka příběh Kuciak a komedii Miroslava Krobota Velká premiéra.

Legendární karlovarský hotel Grandhotel Pupp je s Karlovarským festivalem od jeho počátku úzce spjatý. Počátky historie Grandhotelu Pupp sahají až do roku 1701 a jak se měnily kulisy dějin, měnila se jeho tvář i významní hosté. Chodbami hotelu za tu dobu prošly slavné osobnosti hned několika generací. Mezi ty nejvýznamnější patřili například Johan Sebastian Bach, Wolfgang von Goethe, Alfonz Mucha, Václav Havel, ale i hvězdy filmového nebe jako Robert Redford, Salma Hayek, John Malkovich a spousta dalších. V současné době Grandhotel Pupp patří do skupiny Unicapital a hotel řídí ambiciózní Jindřich Krausz, jehož hlavním cílem je vrátit hotelu prvorepublikový šarm a propojit jej s tradičními českými značkami. Grandhotel Pupp je tradiční čeký hotel, a proto jsou pro něj důležité české značky s tradicí. Na pokojích je to kosmetika Manufaktura, kávu dostanete do porcelánu Thun, v Bechers baru si můžete dát Becherovku a v pokoji vás uvítá voda Matonni. Křišťál tradiční firmy Moser je k vidění už při vstupu do hotelu. Vázy z kolekce Spheres výtvarníka Jiřího Šuhájka, která se sklárnou Moser spolupracuje přes padesát let, jsou centrálním bodem hotelového lobby a celkovou atmosféru umocňuje sklo Moser v těch nejluxusnějších pokojích. Toto město na západu Čech vybízí k návštěvě nejen v rámci Karlovarského festivalu.

Autor: 
Kateřina Sokolová - 3.6.2022