Bedřich Feuerstein a jeho vzácné akvarely z let 1921 na pražské aukci Adolf Loos Apartment and Gallery

Bedřich Feuerstein, Z jižní Francie, akvarel na papíře, kolem roku 1921. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.Bedřich Feuerstein, Z jižní Francie, akvarel na papíře, kolem roku 1921. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.
Bedřich Feuerstein, Cap Figuier, akvarel na papíře, 1921. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.Bedřich Feuerstein, Cap Figuier, akvarel na papíře, 1921. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.

Akvarely Bedřicha Feuersteina Z jižní Francie a Cap Figuier budou k vidění od 9. října na předaukční výstavě v Expo 58 ART.

Bedřich Feuerstein byl jedním z nejvýznamnějších českých architektů, malířů a scénografů své doby. Už na střední škole v Nymburku prokazoval výjimečný talent. Na jeho vysvědčení se objevila poznámka, která předpověděla jeho budoucí dráhu: „Z kreslení prokázal větší dovednost než se vyžaduje na střední škole.“ Feuerstein pokračoval ve studiích na Vysokém učení technickém a na Akademii výtvarných umění v Praze, kde studoval u Jana Kotěry. Byl také jedním z prvních členů avantgardního spolku Devětsil.

Během své kariéry se věnoval nejen architektuře, ale také divadelní a filmové scénografii. V roce 1921 začal pracovat jako scénograf v Národním divadle v Praze, kde pro Karla Čapka navrhl scénu ke hře R.U.R. a vytvořil scénografie pro celkem 22 divadelních her. Spolupracoval také s Vladislavem Vančurou na filmech a navrhoval obálky knih, plakáty a designové předměty.

Feuersteinův život byl ovlivněn i jeho pobytem v zahraničí. Pracoval v Paříži v projekční kanceláři Augusta Perreta, kde se seznámil s modernistickými architekty jako Le Corbusier a malíři jako Pablo Picasso. Později přijal pozvání Antonína Raymonda do Japonska, kde spolupracoval na návrzích pro nemocnici sv. Lukáše v Tokiu. Po návratu do Československa však Feuerstein čelil odmítnutí a nedostatku zakázek, což vedlo k jeho psychickým problémům. V roce 1936, v pouhých 44 letech, ukončil svůj život skokem z Trojského mostu. Jeho tragický osud zanechal hlubokou stopu v české kultuře. Na jeho počest byla uspořádána výstava v Mánesu, která připomněla jeho umělecký odkaz.

Feuersteinova malířská díla – akvarely Z jižní Francie a Cap Figuier, odrážejí jeho zájem o zachycení krásy přírody a architektury. Oba akvarely byly vytvořeny kolem roku 1921 a představují jemný průnik světla a stínu, který charakterizuje Feuersteinův cit pro detail. Tyto vzácné obrazy byly nyní zařazeny do aukce Adolf Loos Apartment and Gallery, která se uskuteční 10. 11. od 16.00 v aukční síni Expo 58 ART v Letenských sadech. Předaukční výstava probíhá od 9. 10. do 10. 11. každý den od 10:00 do 18:00. Obrazy do aukce zařadila rodina Bedřicha Feuersteina a veřejnost má tak jedinečnou možnost je vidět vůbec poprvé.

Autor: 
Viktorie Kosejková - 8.10.2024