Caravaggiův stín: Umělecký příběh na plátně

Film Caravaggiův stín, zdroj: kinodukla.cz
Film Caravaggiův stín, zdroj: kinodukla.cz
Film Caravaggiův stín, zdroj: kinodukla.cz
Film Caravaggiův stín, zdroj: kinodukla.cz
Film Caravaggiův stín, zdroj: kinodukla.cz

Včera, 14. prosince 2023, měl premiéru film s názvem Caravaggiův stín, který přináší divákům pohled do života a uměleckého díla slavného barokního malíře Caravaggia. Film v režii Michelle Placida představuje umělecký portrét Caravaggia a jeho kontroverzního života, jehož dílo ovlivnilo celé generace umělců.

Nechce se vtáhnout do děje netrpělivě očekávaného historického dramatu s hlavními protagonisty filmu Riccardem Scamarciem, Isabellou Huppert a Louisem Garrelem.

Nacházíme se v Itálii, píše se rok 1600. V atmosféře renesance a baroka vstupuje na scénu jedinečný umělec, Michelangelo Merisi Caravaggio, známý svým revolučním přístupem k malbě a skvělým zvládnutím kontrastů světla a stínu, které vytvářely dramatické a emotivní scény v jeho obrazech. Avšak jeho genialita není v souladu s přísnými pravidly Tridentského koncilu, což upoutá pozornost samotného papeže Pavla V, který pověří tajného vatikánského agenta šetřením umělcova kontroverzního zobrazování sakrálních témat. Jako modely si Caravaggio vybírá prostitutky, zloděje i tuláky. Agent Stín začíná v utajení malíře sledovat, jeho život i umění ho fascinují i zneklidňují, má v rukou osud tohoto jedinečného génia.

Režisér, scénárista i herec tohoto filmu Michaele Placido vytváří obraz vzpurného, nepokojného a pobuřujícího Caravaggia, který překračuje společenské hranice jako nezávislý rebel. Caravaggio je nadčasová postava, fascinující a univerzální ikona, která zároveň září genialitou a nezdolnou tvrdohlavostí. Film zobrazuje složitý a dobrodružný život Michelangela Merisiho alias Caravaggia a odhaluje jeho složité vnitřní rozpory a hluboká temná muka.

Autor: 
Eszter Srna - 15.12.2023