Dílo Mistra Vyšebrodského oltáře vydražilo Metropolitní muzeum v New Yorku za rekordních 158 milionů korun.

Mistr Vyšebrodského oltářeMistr Vyšebrodského oltáře, Foto: ČTK

Středověký obraz z dílny Mistra Vyšebrodského oltáře zvaný Trůnící Panna Marie s dítětem se na sobotní aukci ve Francii prodal za pět milionů eur (127,7 milionů korun).

Zájem o nákup středověkého obrazu byl enormní. O dílo měla zájem i česká Národní galerie, v aukci však neuspěla.

Zpravodaj České televize Jan Šmíd podle webu ČT24 informoval, že obraz koupilo Metropolitní muzeum umění v New Yorku. 

Před dražbou se cena odhadovala na 400 až 600 tisíc eur (10,2 milionu až 15,3 milionu korun). Konečná částka se však po dramatickém přihazování v aukční síni v Dijonu vyšplhala na více než osminásobek.

Prodaná malba z poloviny 14. století malovaná temperou na dřevě je unikátním dílem z dílny Mistra Vyšebrodského oltáře, která byla činná v Praze v době vlády Karla IV. Obraz má vysokou uměleckou kvalitu. Zobrazuje Pannu Marii oděnou v modrém šatu a zlatém plášti. V náruči drží malého Krista, ten se jednou ručkou chytá za nohu a druhou tiskne palec madony. Podle odborníků je podobné přirozené gesto na obrazech z poloviny 14. století výjimečné.

Obraz byl dlouhá léta v domě dijonské rodiny, která neměla tušení, že se mezi nimi po generace dědí dílo jednoho z nejvýznamnějších českých představitelů vrcholné gotiky. „Majitelé obraz považovali za obyčejný dekorativní panel a chtěli ho prodat společně s nepříliš hodnotnými stříbrnými předměty a koupelnovým nábytkem,“ popsal znalec Hugues Cortot ze skupiny Turquin, která aukci pořádala.

Aukční síni trvalo téměř čtyři měsíce, než dokázala s jistotou určit dílo anonymního českého malíře vrcholné gotiky Mistra Vyšebrodského oltáře. Tento fakt potvrdil mezinárodní tým expertů, včetně pracovníků Národní galerie a Ústavu dějin umění Akademie věd. Anonymní malíř byl pojmenován podle svého nejvýznamnějšího díla - devíti deskových maleb na hlavním oltáři v klášterním kostele cisterciáků ve Vyšším Brodě.

Na trhu se v poslední době objevilo jiné dílo připisované dílně Mistra Vyšebrodského, obraz s námětem Zvěstování Panně Marii, který může být variantou jedné z devíti jeho částí. Národní Galerii ho za 65 milionů korun nabízel soukromý majitel. O ceně se však velmi diskutovalo, mimo jiné proto, že se předloni nabízel v dražbě ve Frankfurtu nad Mohanem. Za vyvolávací cenu 110.000 eur (2,8 milionu korun) se nevydražil, po dražbě jej za neznámou cenu koupil současný majitel.

zdroj: ČTK, ČT24 

Autor: 
redakce EXPO 58 Art