Dinosauři i ocelová křídla letadel

Jaroslav Velc: V oblacích, zdroj: FragmentJaroslav Velc: V oblacích, zdroj: Fragment
Pravěký svět Zdeňka Buriana, foto: David RůžičkaPravěký svět Zdeňka Buriana, foto: David Růžička

Dobrodružné světy velkých i malých kluků, ale i řady holek

Skoro každý kluk a leckterá holka milují dinosaury. Mnozí také sestavují plastové modely letadel. Jak tato témata souvisejí se světem umění? Než i zde ovládla pole dokonalá počítačová grafika s téměř fotorealistickými výstupy, rezonovalo v případě pravěku celým světem jméno českého malíře Zdeňka Buriana. Boxartům, tedy krabičkám s modely letadel, kraloval nejdříve v Čechách a později také v zahraničí, malíř, Jaroslav Velc. Oba umělce nyní představují zásadní knihy, shrnující jejich životní dílo. A fanoušci se slzami dojetí klikají v knižních e-shopech na předobjednávky.

Oba umělci prošli uměleckými školami. I když našli své pole v oblasti ilustrační nebo vědecké či odborné ilustrace, museli i zde, zejména před nástupem počítačové techniky, prokázat talent a prvotřídní znalost výtvarného řemesla. Nezřídka jejich mladí obdivovatelé v závěrečných dekádách 20. století toužili malovat či kreslit jako oni.

Pravěký svět Zdeňka Buriana – Kniha 1

a oblíbené ilustrace Zdeňka Buriana, vzniklé ze spolupráce s paleontologem Josefem Augustou, mají fanoušci nyní možnost zakoupit si jako sebraný komplet otištěný ve výjimečné reprodukční kvalitě. Na šesti stech stranách nalezne čtenář jak Burianovu ikonickou tvorbu, tak leckterou lahůdku z našich i zahraničních, zejména německých, muzeí. Monografie prezentuje jak nástěnné malby, tak perokresby – původní ilustrace „pravěkých“ povídek z knih Josefa Augusty stejně jako z odborných publikací. Nechybějí ani veřejnosti dosud neznámé skici. Texty v publikaci zařazují Burianovo umění do kontextu historie přírodních věd a zároveň je konfrontují se současným stavem poznání. Není divu, že vedle známého a ve své době světově oceňovaného filmu Karla Zemana Cesta do pravěku to byly právě Burianovy rekonstrukce pravěké flóry a fauny, co inspirovalo amerického režiséra Stevena Spielberga k jeho globálně úspěšným filmovým projektům Jurassic Park, zaměřeným rovněž na rekonstrukci pravěkého života. I když dnešní paleontologie některé Burianovy rekonstrukce vyvrací, poznání podpořené řadou nových nálezů pokročilo, stávají se litografie z Burianem ilustrovaných publikací vydaných koncem 30. a během 40. let 20. století let sběratelskou záležitostí. Podobně jako řada knih vydaných před sametovou revolucí nebo v 90. letech minulého století, které jsou prostřednictvím antikvariátů dostupné prakticky všem sběratelům. Burianovy originály hýčkají galeristé. Není určitě divu, že i Burianovy výstavy, zejména před rokem 1989 bývaly hojně navštěvovanou událostí. Zejména mladí fanoušci oceňovali mistrovu akademickou průpravu obdivnými větami, že obrazy připomínají fotografie nebo že „to je jako doopravdy“. Na knize, kterou připravili Ondřej Müller a Rostislav Walica, se podíleli také Bořivoj Záruba, paleontolog, který se Zdeňkem Burianem ještě spolupracoval, nebo Martin Košťák, přírodovědec, popisující novodobé pohledy na vývoj pravěkého světa. Kniha 1 je zaměřena na období od vzniku života po konec druhohor. S nadsázkou by se dalo říci „od trilobitů po zánik dinosaurů“. Vydal Albatros.

Jaroslav Velc – V oblacích (Ilustrační tvorba a box art)

Bezchybně provedená letadla s brilantně vyhotoveným pozadím provázela celé generace mladých plastikových modelářů, kteří si pečlivě ukládali krabičky s mistrovými ilustracemi. Odborníci oceňují, že dramatické akční scény leteckých soubojů působí velmi přirozeně jak co do technických detailů, tak možností zobrazených strojů. Na autorově díle je vidět studium pražské střední umělecké průmyslovky i působení v podniku Aero Vodochody, vyvážejícím dodnes úspěšné cvičné a bitevní letouny. Vedle zmíněných boxartů, ilustrací na krabičkách s plastikovými modely, se věnoval také pracím pro časopisy jako ABC, Letectví + kosmonautika a mnoho dalších. Zejména později, když přešel do „svobodného povolání“ – v 80. letech – vytvářel také knižní obálky pro četná nakladatelství. Když se po sametové revoluci otevřely možnosti pracovat i pro západní zadavatele, stanul Jaroslav Velc na pomyslném Olympu boxartové tvorby. Z významných modelářských firem lze zmínit například práci pro německý Revell nebo britský Matchbox. Čtyřsetstránková monografie nakladatelství Fragment mapuje téměř kompletní autorovu tvorbu. Rozhovor s Jaroslavem Velcem vedl známý novinář Ondřej Neff, vedle Ondřeje Müllera se na vzniku publikace podílela i zvučná jména z leteckého a modelářského prostředí jako Zdeněk Šebesta nebo Vlastimil Suchý. Knihu, která bude brzy vydána, je aktuálně možno předobjednávat u internetových prodejců.

Autor: 
David Růžička - 26.9.2022