Dvakrát ukradené mistrovské dílo od Tiziana, nalezené na autobusové zastávce, prodáno za více než 17 milionů liber

Obraz byl vydražen dne 2. července 2024 v aukční síni Christie's v Londýně. Zdroj: New York PostObraz byl vydražen dne 2. července 2024 v aukční síni Christie's v Londýně. Zdroj: New York Post
Tizian, Odpočinek na útěku do Egypta, olej na plátně. Zdroj: Christie‘sTizian, Odpočinek na útěku do Egypta, olej na plátně. Zdroj: Christie‘s

Tizianův obraz Odpočinek na útěku do Egypta se stal autorovým nejdražším dílem prodaným na aukci.

Dvakrát ukradený obraz italského renesančního mistra Tiziana, který byl kdysi nalezen v plastové tašce na autobusové zastávce v Londýně, byl na aukci 2. července 2024 v Christie's prodán za 17,5 milionu liber. Obraz Odpočinek na útěku do Egypta byl vydražen s odhadovanou cenou 15 až 25 milionů liber, a nakonec dosáhl ceny 17,5 milionu liber, což je nejvyšší částka, jaká kdy byla za dílo tohoto umělce na aukci zaplacena.

Obraz zobrazuje Ježíše, Marii a Josefa, jak odpočívají na cestě do Egypta poté, co se dozvěděli, že král Herodes z Judeje chce zabít malého Krista. Tizian, jehož skutečné jméno bylo Tiziano Vecellio, toto dílo vytvořil kolem roku 1510, když mu bylo zhruba 20 let. Obraz měří pouhých 46,2 cm na 62,9 cm, což je malý rozměr ve srovnání s některými monumentálními díly, kterými se Tizian proslavil později ve svém životě.

Olejomalba má pozoruhodnou historii. Po změně majitelů mezi různými evropskými aristokraty byl obraz během francouzské okupace Vídně v roce 1809 uloupen Napoleonovými vojsky a převezen do Paříže. V roce 1815 byl vrácen do Vídně a opět prošel několika soukromými sbírkami, než skončil u Johna Alexandera Thynneho, 4. markýze z Bathu, ve Wiltshire v Anglii.

V roce 1995 byl obraz ukraden ze sídla Thynneových potomků. Zmizel na sedm let, než byl nalezen na autobusové zastávce v Londýně detektivem Charlesem Hillem. Podle Orlanda Rocka, předsedy Christie's UK, je výsledná cena díla poctou jedinečného původu a tiché kráse tohoto raného mistrovského díla od Tiziana, které patří k nejpoetičtějším výtvorům z autorova mládí.

Autor: 
Viktorie Kosejková - 18.7. 2024