Expo 2025 – Český pavilon klade velký důraz na tradici sklářství a tvoří alegorii naplněné životní cesty

Vizualizace českého pavilonu. Zdroj: Apropos ArchitectsVizualizace českého pavilonu. Zdroj: Apropos Architects
Auditorium, které bude sloužit jako multifunkční prostor. Zdroj: Apropos ArchitectsAuditorium, které bude sloužit jako multifunkční prostor. Zdroj: Apropos Architects
Spirálová rampa vedoucí na střechu budovy. Zdroj: Apropos ArchitectsSpirálová rampa vedoucí na střechu budovy. Zdroj: Apropos Architects
Podélný řez budovy českého pavilonu. Zdroj: Apropos ArchitectsPodélný řez budovy českého pavilonu. Zdroj: Apropos Architects

Světová výstava se bude konat od 13. dubna do 13. října 2025 a jejím hlavním tématem je „vytváření budoucí společnosti pro naše životy“.

Český pavilon na Světové výstavě zaujme nejen svým vzhledem, ale také odkazem na českou kulturu a tradice. Byl vybraný před rokem odbornou třináctičlennou porotou pod vedením architektky a designérky Evy Jiřičné.

Architektonická soutěž vyvrcholila vítězstvím studia Apropos Architects ve spolupráci s Lunchmeat studo a Terezou Šváchovou, jehož návrh s unikátní skleněnou spirálou poutá pozornost už na první pohled. Využití tradičního českého řemesla – zpracování skla – se stalo klíčovým prvkem, propojujícím pavilon s hlavním tématem výstavy a český pavilon, získal název Sochání vitality.

Hlavním viditelným bodem pavilonu je obepínající soustředěná spirála s rampou, která dokola obtáčí hlavní prostor pavilonu – auditorium. Rampa slouží jako výstavní prostor, ale také slouží pro plynulý a lineární pohyb návštěvníků vzhůru. Její šířka se pohybuje mezi 1,8 až 7 metry. Spirála poté ústí na prostornou vyhlídkovou terasu, která návštěvníkům nabízí nejen pohled na okolní mořskou hladinu, ale také pohled skleněným světlíkem dolů do hlediště.

Multifunkční auditorium nabízí prostor pro divadelní představení, esport arénu a další výstavní akce. Veškeré technické vybavení je umístěno v jednom podzemním patře, optimalizující využití plochy pozemku.

Jedinečným prvkem pavilonu je také jeho schopnost interaktivně zapojit návštěvníky. Dle architektonického studia budova vede návštěvníky k lineárně vzestupnému spirálovitému pohybu vzhůru a tvoří tak alegorii ideální a naplněné životní cesty.

Vstupenky na Světovou výstavu jsou již v prodeji a očekává se, že ji navštíví minimálně 30 milionů lidí.

Autor: 
Viktorie Kosejková - 11.1.2024