Galerie a aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery sklízí úspěch za svou unikátní výstavu Milan Dobeš v Expo 58 ART

Pohled na budovu Expa 58 v Letenských sadech. Zdroj: Viktorie KosejkováPohled na budovu Expa 58 v Letenských sadech. Zdroj: Viktorie Kosejková
Katalog k výstavě v galerii Expo 58 ART. Zdroj: Viktorie KosejkováKatalog k výstavě v galerii Expo 58 ART. Zdroj: Viktorie Kosejková
Milan Dobeš – Album rotací, 2006, barevná serigrafie (35/55). Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.Milan Dobeš – Album rotací, 2006, barevná serigrafie (35/55). Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.
Milan Dobeš – Centrální pohyb 1, 1988, barevná serigrafie (1/5). Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.Milan Dobeš – Centrální pohyb 1, 1988, barevná serigrafie (1/5). Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.
Milan Dobeš – Album rotací, 2006, barevná serigrafie (35/55). Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.Milan Dobeš – Album rotací, 2006, barevná serigrafie (35/55). Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.

Úspěšná výstava obrazů, kinetických objektů, optických reliéfů a grafické tvorby čelního představitele op-artu Milana Dobeše, která láká stále více návštěvníků do výstavní síně Expo 58 ART, je k vidění jen do 17. září.

Po zdařilé vernisáži výstavy Milan Dobeš v Expo 58 ART, která se uskutečnila 15.8. 2023, ukazují ohlasy návštěvníků, že je o výstavu velký zájem.

V pražské výstavní síni Expo 58 ART sklízí úspěchy výstava Milana Dobeše, průkopníka dynamického konstruktivismu a mistra multimediální tvorby. Výstava nabízí návštěvníkům díla z 50. let až po díla současná, jelikož Dobeš je ve svých neuvěřitelných 94 letech stále aktivní. Samotný Milan Dobeš galerii a aukční síni Adolf Loos Apartment and Gallery vzkázal: „Přeji výstavě a Vám v této nádherné galerii úspěch a mnoho zdaru! Jsem za ni moc rád.“ (Milan Dobeš, 21.7.2023).

Výstavní síň se nachází v budově Expo 58 v Letenských sadech. Budova byla postavena v roce 1958 jako součást československého pavilonu na Světové výstavě Expo 1958 v Bruselu. Tuto budovu sám Milan Dobeš navštívil při návštěvě v Bruselu, a přehodnotil zde svoji dosavadní tvorbu. Expo 58 vnímal Milan Dobeš nejen jako výstavu umění, ale také jako výstavu technického pokroku, což byl jeden z dalších střípků, který jej posunul ke konstruktivismu a prolnutí techniky s uměním.

Zároveň ve svých dílech Milan Dobeš od začátku usiloval o aktivní zapojení diváka, což je sice dnes v umění běžná záležitost, ovšem v 60. letech to bylo něco nevídaného. U mnoha děl Milana Dobeše to musí být právě divák, kdo vyvine kinetickou aktivitu, aby na něj dílo působilo. I to je jedním z důvodů, proč je tato výstava přitažlivá jak pro dospělé, tak i pro menší návštěvníky galerie.

Nyní se tak ikonická budova Expa 58 po více než 60. letech opět navrací k tématu Op-artu a geometrické, či vjemové abstrakci. Výstava je přístupná do 17. září 2023 od úterý do neděle mezi 10:00-18:00. Základní vstupné 200 Kč, snížené (studenti, senioři, ZTP) 100 Kč a děti do 7 let zdarma.

Galerie a aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery také vytvořila unikátní katalog k výstavě ve spolupráci s Nadací Milan Dobeš museum. Katalog si mohou zájemci zakoupit na recepci za 350 Kč. Pro milovníky a sběratele umění galerie také nabízí jedinečnou možnost zakoupení vzácných originálních Dobešových serigrafií Rotace, či Centrální pohyb 1.

Autor: 
Viktorie Kosejková - 24.8.2023