Gerhard Richter míří do Maďarska

Gerhard Richter, Betty, 1977, olej na plátně, Foto: Hungarian National GalleryGerhard Richter, Betty, 1977, olej na plátně, Foto: Hungarian National Gallery
Gerhard Richter, Motor Boat, 1965, olej na plátně, Foto: Hungarian National GalleryGerhard Richter, Motor Boat, 1965, olej na plátně, Foto: Hungarian National Gallery
Gerhard Richter, Abstract Paiting, 2017, olej na plátně, Foto: Hungarian National GalleryGerhard Richter, Abstract Paiting, 2017, olej na plátně, Foto: Hungarian National Gallery

Maďarská národní galerie si pro milovníky umění na letošní podzim připravila perličku, kterou by si neměl nechat ujít nikdo, kdo se zajímá o  současné výtvarné umění. 

Maďarská národní galerie si pro milovníky umění na letošní podzim připravila perličku, kterou by si neměl nechat ujít nikdo, kdo se zajímá o  současné výtvarné umění. Maďarská národní galerie totiž od 27. srpna do 14. listopadu 2021 pro své návštěvníky připravila výstavu světoznámého německého malíře Gerharda Richtera. Výstava se bude konat v prostorách Maďarské národní galerie v Budapešti. Tato výstava je v pořadí 4. výstavou ze série výstav této maďarské kulturní instituce, které návštěvníkům představují německé výtvarné umění a jeho trendy od roku 1945. 
 
Gerhard Richter je žijící německý malíř, jenž dosáhl celosvětového úspěchu a zaslouženě patří k nejdražším žijícím malířům na světě. Je to malíř, který odmítá tvořit pouze jedním uměleckým stylem. Jeho dílo je tedy stylově různorodé, od hyperrealismu až po abstrakci. 
 
S dílem tohoto umělce se mohla seznámit i česká veřejnost, a to v roce 2017, kdy mu byla uspořádána retrospektivní výstava v paláci Kinských v Praze. Ta se těšila nemalému zájmu veřejnosti a zařadila se mezi pět nejnavštěvovanějších výstav pořádaných v roce 2017 v České republice. Velký zájem veřejnosti o dílo Gerharda Richtera se dá i přes coronavirová omezení očekávat i u nadcházející výstavy v Maďarsku. 
 
Takže zpět do Maďarska. Nadcházející výstava Gerharda Richtera ponese název Gerhard Richter. Pravda na první pohled (Gerhard Richter. Truth in Semblance). Jedná se o první komplexní výstavu tohoto umělce konanou v Maďarsku. Na výstavě budou návštěvníci moci zhlédnout téměř 80 děl z maďarských a mezinárodních veřejných i soukromých sbírek. Díky tomu bude na výstavě zastoupeno komplexní dílo Gerharda Richtera a návštěvníci tak budou mít přehled o vývoji tvorby tohoto věhlasného malíře. Za největší highlighty této výstavy považují její pořadatelé obrazy Motor Boat (1965), Abstract Paiting (2017) a Betty (1977). Posledně zmiňovaný obraz, jenž patří mezi ikonické obrazy Gerharda Richtera a na kterém je zobrazena jeho nejstarší dcera Bettty, pořadatelé použili i na propagačních materiálech výstavy. 
 
Kromě Richterovy rané tvorby a umělcových ikonických děl bude tato výstava obohacena i o nejnovější kresby, které umělec vytvořil na podzim roku 2020 speciálně pro tuto maďarskou výstavu. Tyto kresby tak budou vystaveny úplně poprvé a díky tomu získává tato výstava další zvláštní význam a také je to o důvod více, proč si tuto výstavu nenechat ujít. 
 
Výstava bude doplněna o fotografie od Benjamina Katze, který na nich zachytil pracujícího Gerharda Richtera v jeho ateliéru v Kolíně nad Rýnem. Návštěvníci výstavy tak budou moci nahlédnout do Richterova ateliéru a také jim bude přiblížen postup při tvorbě jeho děl, což bude navíc možné i díky na místě promítanému dokumentu Gerhard Richter Paiting, který poskytne zajímavý pohled na pracovní metody tohoto proslulého umělce. 
 
Dle dostupných informací lze předpokládat, že se bude jednat o velmi zajímavou a pro návštěvníky nepochybně lukrativní výstavu, která zcela jistě stojí za návštěvu. 
Autor: 
Andrea Otevřelová - 24.8.2021