Jako bonboniéra: Kupka a Mucha nabízejí i pikantní příchutě, poprvé... a nej…

František Kupka: Erotická scéna, 1905, zdroj: Adolf Loos Apartment and GalleryFrantišek Kupka: Erotická scéna, 1905, zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery
František Kupka: Conception (Danae), (kol. 1930, olej na plátně) Foto: Adolf Loos Apartment and GalleryFrantišek Kupka: Conception (Danae), (kol. 1930, olej na plátně) Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

František Kupka a Alfons Mucha, patřili k nejpozoruhodnějším postavám českého i světového umění první poloviny 20. století. Významnou část svých životů prožili ve Francii. Jejich dílo dobylo svět

Jedna z nejvýznamnějších výstav roku 2022 končí již v neděli 20. března 2022. Rozhodně stojí za to udělat si čas k návštěvě a pořádně si užít i některá poprvé vystavená díla významných Čechů, kteří dobyli svět. Výstava nabízí více než 80 děl obou autorů. Samozřejmostí je také precizní zpracování životopisů obou malířů – často s uvedením překvapivých podrobností. Výstavu pořádá renomovaná galerie a aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery Praha.

 

Františku Kupka, sochař i otec abstrakce

Kupka jako sochař? Ano! Dvě skvostné busty Eugenie Kupkové, vytvořené pro autorova nejbližšího přítele i mecenáše, „krále stiskacích knoflíků (tzv. patentek)“, významného podnikatele a sběratele umění Jindřicha Waldese, jsou takto dohromady vystaveny úplně poprvé. Ta opatřená soklem stála v roce 1929 Jindřichu Waldesovi za vyplacení deseti tisíc franků! Cena Kupkových abstraktních maleb se tehdy pohybovala kolem poloviny této částky.

Když je zmíněn Jindřich Waldes, nesmí chybět ani olejomalba tváře Dámy s patentkou (s poněkud lišáckým úsměvem a patentkou vloženou přes levé oko), dílo z doby počátků samostatného Československa, připisované rovněž právě Kupkovi. Písmena K – I – N v patentce znamenají samozřejmě iniciály slavné Waldesovy firmy Koh – I – Noor. 

Kromě začátků Kupkovy tvorby, představených třeba krajinomalbami jako Na břehu Marny, kde citlivý divák již rozezná autorovo pokukování na „druhou stranu“ věcí a jevů, výstava nabízí dnes možná kuriózní kresbu uhlem z počátku 20. století, představující Pračlověka. Nechybějí ani meditativní obrazy jako fascinující Cesta ticha, kterou se ubírá osamělý poutník pod hvězdnou oblohou uličkou obřích mlčících sfing. Mraky II. z roku 1934 pojetím zobrazení oblaků velmi připomínají Kupkovu abstrakci. K pikanteriím rozhodně i dnes patří malířova Erotická scéna, namalovaná jako akvarel v roce 1905. Představuje totiž docela nahou dvojici (Kupku a jeho budoucí manželku) a s rozkoší souložící kdesi v parku. Obraz patří k nejodvážnějším scénám v evropském umění počátku 20. století.

František Kupka stál u zrodu světového abstraktního umění, a proto nemohou chybět ani jeho nejvýznamnější obrazy z této periody, zejména Tvar modré nebo Čáry, plochy, hloubka II z roku 1913 či působivé Gotické kontrasty, namalované o sedm let později.

Za povšimnutí stojí určitě i drobné texty u některých děl, prozrazující, že šlo o dar manželce Eugenii (Zlaté tryskání z roku 1921, kombinující zlatou barvu s tuší) nebo příteli Waldesovi. Pozornosti návštěvníků neujde jistě ani mašinistická Koncepce, namalovaná kolem roku 1930, s postavou vzdávající se ženy, zakletou do součástek stroje, na jejíž klín se snáší zlatý déšť. Asi nás nepřekvapí podnázev olejomalby: Danae. A dokládá jistou potřebu člověka moderního věku hledat ukotvenost u kořenů vlastní civilizace, v antické mytologii.

 

Unikátní soupis Kupkových olejomaleb

Jste student kunsthistorie, sběratel, galerista nebo novinář píšící o umění? Unikátní a objemný Soupis olejomaleb Františka Kupky, vydaný v květnu 2016, je nepominutelnou pomůckou všem, kdo se potřebují zorientovat v tvorbě jednoho ze zakladatelů abstraktního umění. Hlavním autorem díla, na němž se podílela řada zahraničních institucí, je ředitel Adolf Loos Apartment and Gallery, Vladimír Lekeš. Publikaci lze na výstavě nejen vidět, je možné si ji zde také zakoupit.

Kupka láme rekordy

 

Galerie, která se rozhodla počátkem letošního roku představit Kupkova významná díla na výstavě Kupka – Mucha, pomohla malířovým obrazům stát se nejdražšími prodávanými díly české provenience na světovém trhu s uměním.

Abstraktní kompozice vytvořená po roce 1930 dokázala v roce 2007 prolomit cestu malíře Kupky mezi světovou aukční elitu! Dílo, které se vrátilo do Čech (rodina Waldesových si je odvezla po okupaci Československa roku 1939 do emigrace v USA), dosáhlo při dražbě na tu dobu rekordní částky přes třináct milionů korun! Českou mediální sféru rozbouřila v roce 2012 zpráva o další rekordní částce – více než 55 milionů – za níž byl vydražen Kupkův Tvar modré. Jeho dražbu opět zajišťovala Lekešova aukční galerie. O události hovořila i zahraniční média! 

 

 

Alfons Mucha, tvůrce stylu secesní doby

 

Zlom v Muchově tvorbě nastal koncem roku 1894. Slavná francouzská herečka Sarah Bernhardtová potřebovala plakát k propagaci nejnovější divadelní hry Gismonda. Muchův plakát zaplavil pařížské ulice a stal se senzací. Zrodil se „styl Mucha“. Muchovy postupy se stávají na dlouhou dobu inspirací celé generaci grafiků a návrhářů. Malíř totiž představuje ztělesnění uměleckých snah období přelomu 19.a 20. století. 

Vystavená díla z domácích i zahraničních sbírek reprezentují portréty, návrhy plakátů, historickou malbu a reklamní tvorbu. K rozšíření Muchova stylu práce totiž přispěl významný fenomén tehdejší doby, srovnatelný se současnými sociálními sítěmi, totiž – reklamní plakát!

 

Z prezentovaných děl Alfonse Muchy patří k nejcennějším originální návrh měsíce Srpen, který byl jako součást ročního kalendáře vystaven roku 1899 na světové výstavě v Paříži. Právě Srpen získal značnou popularitu u veřejnosti.

Dívka, představující Pohled do budoucnosti, je prozatímním aukčním rekordem Alfonse Muchy. Vydražila se za částku přesahující 13 milionů korun.

 

Proč výstavu Kupka – Mucha neminout?

 

Jde o neopakovatelnou možnosti prohlédnout si díla světového významu, vytvořená oběma umělci. 

Hodnota vystavených děl činí více než dvě a půl miliardy korun! Jedná se tak o nejdražší výstavu v České republice, kterou pořádá soukromá galerie. Výstava nabízí rovněž jedinečný kontext – koná se významné budově, zapsané na Listinu světového kulturního dědictví UNESCO (stavba obdržela v Bruselu na Světové výstavě Expo 58 hlavní cenu: Zlatou hvězdu – Grand Prix. Prosklené partie síně nabízejí jedinečné průhledy na pražské panorama. I přes silnou návštěvnost okolo až 1200 návštěvníků za víkend má divák dostatek času i prostoru k pohodlnému prohlédnutí každého z vystavených děl. Odpočinout si a nechat doznít dojmy z obrazů lze například v malé galerijní kavárně. Recepce galerie nabízí nejen tematické pohledy, ale také publikace vydané Adolf Loos Apartment and Gallery.

Výstava se koná denně (10:00 – 18:00) včetně víkendů a svátků ve výstavní síni Expo 58 ART (Letenské sady 1500/80, Praha 7) od 26. února do 20. března 2022.

 

Více informací na: www.aloos.cz

Autor: 
David Růžička - 14.3.2022