Joža Uprka, nejznámější malíř moravského Slovácka, ve svých dílech dokumentoval téměř zapomenutý folklor jižní Moravy

Joža Uprka. Zdroj: Galerie Joži Uprky.Joža Uprka. Zdroj: Galerie Joži Uprky.
Joža Uprka, Děti, olej na plátně, 1910. Zdroj: Adolf Loos Aparment and Gallery.Joža Uprka, Děti, olej na plátně, 1910. Zdroj: Adolf Loos Aparment and Gallery.
Joža Uprka, Sázení (Zliechovanka), akvarel na papíře, 1925. Zdroj: Adolf Loos Aparment and Gallery.Joža Uprka, Sázení (Zliechovanka), akvarel na papíře, 1925. Zdroj: Adolf Loos Aparment and Gallery.
Joža Uprka, Pouť u Sv. Antonínka, olej na plátně, 1894. Zdroj: Moravská galerie.Joža Uprka, Pouť u Sv. Antonínka, olej na plátně, 1894. Zdroj: Moravská galerie.

Uprka se proslavil především svým osobitým podáním moravského venkova a jeho tradic. Historizující malba s prvky impresionismu zachycuje náměty z Moravského Slovácka, malířova rodného kraje, který ho celoživotně ovlivňoval.

Joža Uprka byl významným českým malířem, který se stal jednou z nejvýraznějších osobností výtvarného umění na přelomu 20. století. Narodil se v Kněždubu u Strážnice v moravském Slovácku 25. října 1861. Celá oblast Slovácka a blízkého Slovenska Uprkovi přirostla k srdci natolik, že byl pro umělce nevyčerpatelným zdrojem malířské inspirace. Uprka byl známý svým zobrazením života na Slovácku, lidových tradic, zvyků, slavností a lidových krojů.

Studoval na Akademii výtvarných umění v Praze a později v Mnichově, kde měl větší volnost a mohl tak malovat dle svých uměleckých představ. Po dokončení studií odešel opět na Moravu, kde se věnoval především výjevům z venkovského života.  V roce 1893 získal zemské stipendium, které mu umožnilo vykonat studijní cestu do Paříže, kde se seznámil se Zdenkou Braunerovou. V Paříži načerpal vlivy impresionismu i soudobého plenérismu. Z Paříže odjel ještě do Londýna a při zpáteční cestě se zastavil v Holandsku, Nizozemsku, Belgii a Mnichově. I v pozdějších letech mu pravidelné návštěvy Vídně a Mnichova umožňovaly orientaci po evropském uměleckém dění.

Velký význam pro vývoj Uprkovy umělecké osobnosti měly jeho kontakty s mnoha známými představiteli národní kulturní reprezentace, výtvarnými umělci, spisovateli, hudebními skladateli, sběrateli, národopisci a publicisty. Jeho umělecké úspěchy zahrnují ocenění Mention honorable za obraz Pouť u Sv. Antonínka a za stejné dílo také získal zlatou výroční medaili České akademie věd a umění.

Důležitou událostí v životě Jožy Uprky byla také výstava v Topičově salonu v Praze v roce 1897, která se stala mimořádnou kulturní událostí jak pro uměleckou kritiku, tak pro veřejnost. Ve stejném roce se Uprka natrvalo usadil v Hroznové Lhotě, kde si vybudoval dům s ateliérem. Již v té době byl považován za vůdčí osobnost výtvarného života Moravy. Uprkův ateliér byl posléze přestavěn na vilu podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Scházeli se tu lidé zejména z uměleckých kruhů, jako například Alois a Vilém Mrštíkové, Zdenka Braunerová, Herbert Masaryk, Leoš Janáček či Vítězslav Novák.Začátek formuláře

Významný olej Děti a akvarel na papíře Sázení (Zliechovanka) je nyní možné spatřit na předaukční výstavě Adolf Loos Apartment and Gallery ve výstavní síni Expo 58 ART na adrese Letenské sady, 1500/80, 170 00, Praha 7.

Termín aukce: 12. listopadu 2023 od 16 hodin
Termín předaukční výstavy:
21.října – 11.listopadu od 10 do 18 hodin
12.listopadu od 10 do 15:30 hodin
(otevřeno denně včetně víkendů a svátků)

Autor: 
Viktorie Kosejková - 8.11.2023