Kde má umění hranice? Kontroverzní dílo budící odpor ukazuje, že smrt je dnes pro mnohé nepřijatelné téma

Margarita Ivy a její dílo Ukolébavka, zdroj: www.idnes.cz
Dílo se stalo předmětem nelibosti, zdroj: www.idnes.cz
Damien Hirst, Hněv boží (2005), zdroj: www.idnes.cz

Umělkyně Margarita Ivy našla zemřelou kočku, které se nedostalo poslední služby. Zalila ji do pryskyřice a pod názvem Ukolébavka se tak ocitla v galerii jako předmět umění.

Margarita Ivy (*1998) je ukrajinská umělkyně, která strávila většinu života v Čechách, kde současně studuje na UMPRUM. V Praze se s jejími osobitými díly mohli zájemci už setkat. Letos ale vzbudil nejvíce diskuzí její výtvor vystavený ve Window Gallery v Přerově. Tu provozuje sběratel současného umění Robert Runták již od roku 2018, a díla jsou v ní specificky vystavovaná ve výkladech, takže jsou dostupná všem kolemjdoucím. Ti ale v novém roce zažili šok, když v jednom z výkladů spatřili zemřelou kočku, zalitou do epoxidu. Dílu, patřícímu zmíněné umělkyni s názvem Ukolébavka, se dostalo okamžité kritiky. Někteří jej označili za „výplod chorého mozku,“ „morbidnost“  nebo „neúctu a zhovadilost.“ Mnozí se pak shodovali na tom, že je dílo z oblasti umění vyloučeno. Negativní ohlasy dovedly majitele galerie až ke konečnému řešení - zakrytí díla roletou. Místo něj si teď mohou obyvatelé Přerova přečíst příspěvky z diskuzí k tématu, přilepené na skle výkladu.

Autorku kontroverzní tvorby celá situace zarmoutila. Potvrdil se jí fakt, že téma smrti je pro většinu lidí nepřijatelné v marné snaze před ní utéct, přestože je naší součástí. Dílo bylo vytvořeno s pokusem ukázat smrt pomocí umění divákům romantičtěji a jemněji, ale přesto pravdivě. Ukrytí za roletou ji však v jejím přesvědčení nezastavilo. „Možná je to absurdní, ale když schováte něco, co nemá být viděno, je to taky umění,“ řekla Ivy. Zastáncem je jí i majitel galerie nebo často zmiňované tvrzení, že se o umění jedná, i když se dílo setká s nelibostí. S mrtvými zvířaty ostatně pracoval i slavný Brit Damien Hirst, který jako předmět umění umístil do formaldehydu žraloka, krávu nebo ovci.

Tvorba Margarity Ivy je celá proseta otázkami bytí a tématem smrti. Zvířátka zalitá do epoxidu mají symbolizovat proměnu zesnulých duší. Inspirací jsou jí traumatické zážitky z dětství nebo tvrdý pohled na svět její babičky, která si prošla válkou i hladomorem na Ukrajině. Klíč k samotné Ukolébavce se nachází na kousku látky, zalitém společně s kočkou. Na něm je smutná píseň o zemřelém kocourovi, kterou umělkyni před spaním babička zpívala.  

Autor: 
Klára Pokorná - 6. 2. 2024