Když se film setká s olejomalbou. Bude filmové drama Jagna vyznamenáno Oscarem za nejlepší animovaný film?

Úryvek z filmu Jagna. Zdroj: The Peasants movieÚryvek z filmu Jagna. Zdroj: The Peasants movie
Režiséři filmu DK and Hugh Welchman. Zdroj: AWFJRežiséři filmu DK and Hugh Welchman. Zdroj: AWFJ

Film, který odkazuje na čtyřdílný epos Władysława Reymonta, plynule kombinuje olejomalbu, živou akci, CGI a 2D animaci, což divákům přináší dynamický a zcela originální vizuální zážitek.

Film Jagna (Chłopi) představuje nejnovější dílo od režisérů Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana. Film byl produkován pomocí malované animační techniky během pěti let, podobně jako jejich předchozí úspěšný snímek Loving Vincent.

Původně byl film natočen s herci a poté režiséři sestavili tým více než sto malířů a animátorů, kteří čtyři roky pracovali na malířském ztvárnění každého záběru filmu. Umělci malovali ručně na základě předlohy z kamerových snímků, čímž nevznikaly pouze animované kopie snímků, ale originální olejomalby. Animátoři poté pracovali na doplnění malířských prací, aby celý film vypadal plynule. Na projektu pracovali více než 200 000 hodin.

Jagna je historické drama, které je adaptací čtyřdílného románového eposu Władysława Reymonta s názvem Chłopi (Sedláci). Reymont za tento epos získal v roce 1924 Nobelovu cenu za literaturu. Tvůrci filmu se tak vrací k polským kořenům a adaptují románový epos tak, aby byl přístupný široké veřejnosti. Rovněž do filmu zakomponovali obrazy významných osobností z hnutí Mladé Polsko, jako jsou Józef Chełmoński, Ferdynand Ruszczyc nebo Leon Wyczółkowski.

Hlavní postavou příběhu je krásná Jagna, mladá žena bez majetku, do níž se zamiluje bohatý sedlák Boryna. Navzdory nesouhlasu své rodiny se s ní Boryna rozhodne oženit. Jagna se však musí vypořádat s otázkou, zda je pro ni důležitější život v pohodlí a blahobytu, nebo láska k Antkovi, synovi sedláka Boryny. Bohužel, v prostředí silně vázaném na tradice, není láska příznivá.

Světová premiéra se konala na International Film Festivalu v Torontu 13. září 2023 a v českých kinech mohou diváci zhlédnout film od 9. listopadu 2023. Film je nominovaný na Oscara v kategorii Nejlepší animovaný film.

Autor: 
Viktorie Kosejková - 5.12.2023