Klasická hudba pohlcuje Prahu. V pražském Rudolfinu byl včera zahájen mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha

Zahájení festivalu Dvořákova Praha. Zdroj: Petra Hajská, Dvořákova PrahaZahájení festivalu Dvořákova Praha. Zdroj: Petra Hajská, Dvořákova Praha
Dílo Dvořákovy sny, Refik Anadol. Zdroj: Seznam ZprávyDílo Dvořákovy sny, Refik Anadol. Zdroj: Seznam Zprávy
Paavo Järvi a Tonhalle-Orchester. Zdroj: Petra Hajská, Dvořákova PrahaPaavo Järvi a Tonhalle-Orchester. Zdroj: Petra Hajská, Dvořákova Praha

Praha bude více než dva týdny naplněná krásnou hudbou a mimořádnými kulturními událostmi, které jsou inspirované životním i tvůrčím odkazem jednoho z největších světových hudebních géniů.

V těchto dnech si připomínáme 182. narozeniny jednoho z nejvýznamnějších českých hudebních skladatelů – Antonína Dvořáka, který se narodil 8. září 1841. Jeho symfonická a koncertní díla jsou tradiční součástí repertoáru významných orchestrů po celém světě.

Ve čtvrtek 7. září tak symbolicky odstartoval jeden z největších festivalů klasické hudby v ČR, festival Dvořákova Praha. Zázemím festivalu je sice Dvořákova síň v Pražském Rudolfinu, koncerty rozezní ovšem i Anežský klášter a Betlémskou kapli. Šestnáctý ročník nabízí celkem třicet koncertů.

Festival byl zahájen koncertem Tonhalle-Orchester z Curychu s šéfdirigentem Paavem Järvim. Tradičně na něm zazněla dvě ikonická Dvořákova díla – Koncert pro violoncello a orchestr h mollNovosvětská symfonie. Během prvního týdne festivalu zájemci mohou navštívit pět zahraničních koncertů završených vystoupením Vídeňských filharmoniků s dirigentem Jakubem Hrůšou a klavíristou Igorem Levitem.

Dvořákova Praha je letos obohacena instalací světoznámého turecko-amerického umělce Refika Anadola. Ten pro festival vytvořil šestnáctiminutové dílo, které nese název Dvořákovy sny a které vzniklo za pomoci umělé inteligence. Dílo má divákům představit Dvořákův život skrze jeho sny a vidění a je přístupné veřejnosti na Palachově náměstí pouze od 8. do 13. září od 10 do 22 hodin.

Během festivalu letos proběhne celkem třicet koncertů a letošní Dvořákova Praha připomíná nejen dílo Antonína Dvořáka, ale i jeho blízkého přítele a podporovatele Johannese Brahmse, který Dvořákovo dílo doporučil nakladateli, a pomohl mu se proslavit. Díla obou skladatelů zahrají vídeňští filharmonici pod vedením Jakuba Hrůši. 

Festival naplněný krásnou hudbou a kulturními událostmi probíhá 7.9.-25.9. 2023 a součástí programu bude také rodinný den, aby se i děti mohly seznámit s díly našeho největšího klasika.

Autor: 
Viktorie Kosejková - 9.9.2023