Kryptosvět a umění

Everydays.The First 5000 Days, Foto: Christie'sEverydays.The First 5000 Days, Foto: Christie's

Monumentální digitální koláž nazvanou „Everydays: The First 5000 Days“, která byla vyrobena výhradně pro společnost Christie’s, vytvořil umělec Mike Winkelmann známý jako Beeple.

Digitální koláž za 69 milionů dolarů aneb co je nový fenomén zvaný NFT a proč mají některé hodnotu milionů?

Digitální umělecké dílo se prodalo na březnové aukci v New Yorku renomované aukční síně Christie's za 69 milionů dolarů, vítěz dražby však nedostane obraz nebo sochu. Místo toho získal jedinečný digitální token známý jako NFT. Monumentální digitální koláž nazvanou „Everydays: The First 5000 Days“, která byla vyrobena výhradně pro společnost Christie’s, vytvořil umělec Mike Winkelmann známý jako Beeple. Digitálnímu umění se věnuje již od roku 2007. Kryptoměna včetně kryptoumění doslova hýbe světem. Tam, kde byl bitcoin oslavován jako digitální odpověď na měnu, jsou nyní NFT nabízeny jako digitální odpověď na sběratelské předměty.

Co to je NFT?

NFT je zkratka ze slovního spojení „non-fungible token“, což lze přeložit jako „nezastupitelný token“. NFT jsou „jedinečná“ aktiva v digitálním světě, která lze kupovat a prodávat jako jakýkoli jiný majetek, jenž nemají žádnou vlastní hmatatelnou podobu. Digitální tokeny lze považovat za certifikáty vlastnictví pro virtuální nebo fyzická aktiva. Tradiční umělecká díla, jako jsou obrazy, jsou cenná, jelikož jsou jedinečná. NFT si můžeme představit například jako obraz Mony Lisy, který je jediný svého druhu. Dílo si můžete vyfotit nebo koupit jeho tisk, ale vždy tu bude jen jeden originální obraz. Za 69 milionů dolarů se neprodala Beeplova digitální koláž, ale informace o ní – konkrétně o jejím vlastnictví. „Teprve vlastnictví vytváří hodnotu,“ komentoval rekordní aukci jeden newyorský galerista. Kupujete si tak vlastně virtuální a dohledatelný krypto-certifikát pravosti, s nímž můžete dále obchodovat. Ne vždy ale kupujete i veškerá práva k samotnému dílu – to už záleží na konkrétních obchodních podmínkách aukce. Stejně jako v případě kryptoměny je záznam o vlastnictví uložen ve sdílené účetní knize známé jako blockchain. Tyto záznamy nelze falšovat, protože hlavní knihu udržují tisíce počítačů po celém světě.

Digitální koláž „Everydays: The First 5000 Days“

V květnu 2007 se digitální umělec Mikea Winkelmanna (přezdívaný Beeple) rozhodl, každý den vytvářet a zveřejňovat nové umělecké dílo online. Od té doby den po dni vytvořil nový digitální obraz. Jednotlivé digitální obrazy spojil po prvních pěti tisících dní v jeden působivý celek. Mezi opakující se motivy patří posedlost společnosti a strach z technologií, touha po bohatství nebo nedávné politické turbulence v Americe. Jednotlivé kousky tvoří jádro „Everydays: The First 5000 Days“ dohromady tvoří unikátní dílo, které se poprvé objevilo v historii digitálního umění na aukci umění.

Winkelmannův digitální obraz je třetím nejdražším dílem, které kdy prodal žijící umělec.

První příčku drží umělec Jeff Koons s uměleckým objektem “Rabbit”, který se prodal v posledních letech v Christie's za devadesát milionů dolarů. Za ním stojí obraz umělce Davida Hockney pojmenovaný “Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)“. Nový majitel za dílo zaplatil téměř devadesát milionů dolarů.

Mike Winkelmann je znám za jeho vizionářské a často neuctivé digitální fotografie, kterého posunuly do čela světa digitálního umění. Umělec získal 1,8 milionu sledujících na Instagramu a zároveň vysoce postavené spolupráce s globálními značkami od Louis Vuitton po Nike.

Zdroj: Christie's, ČTK

Autor: 
Aneta Kopecká