Kubistické zátiší českého malíře vystaveno v pavilonu EXPO 58 ART

Emil Filla, Zátiší s ovocem a rybou, 37,5 x 45 cm, zdroj: Adolf Loos Apartment and GalleryEmil Filla, Zátiší s ovocem a rybou, 37,5 x 45 cm, zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery
Emil Filla, Zátiší s ovocem a rybou, 1928, 37,5 x 45 cm, detail, zdroj: Adolf Loos Apartment and GalleryEmil Filla, Zátiší s ovocem a rybou, 1928, 37,5 x 45 cm, detail, zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery
Emil Filla, Zátiší s ovocem a rybou, 37,5 x 45 cm, signatura, zdroj: Adolf Loos Apartment and GalleryEmil Filla, Zátiší s ovocem a rybou, 37,5 x 45 cm, signatura, zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery
Emil Filla, Zátiší s ovocem a rybou, 37,5 x 45 cm, zadní strana obrazu, zdroj: Adolf Loos Apartment and GalleryEmil Filla, Zátiší s ovocem a rybou, 37,5 x 45 cm, zadní strana obrazu, zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery

Významný představitel českého kubismu Emil Filla a jeho zajímavá pastózní zátiší. Jedno z nich si návštěvníci mohou prohlédnout na předaukční výstavě v Expo 58 ART.

Coby původně úředník pojišťovny, jehož práce jej nenaplňovala, pozdější student Akademie výtvarných umění v Praze, studoval monumentální malbu v ateliéru Vlaho Bukovace. Kvůli nevyhovujícím metodám a zastaralé náplni výuky školu opustil. V začátcích jeho umělecké tvorby na něj silně zapůsobila pražská výstava norského malíře Edvarda Muncha, která se konala roku 1905. Filla se stal členem skupiny Osma, kterou ovlivnil právě expresionismus. Z této doby pochází jeho slavné expresionistické dílo Čtenář Dostojevského z roku 1907, které je vystaveno v Národní galerii v Praze. O dva roky později se přidal do Spolku výtvarných umělců Mánes, kde byl členem až do své smrti.

V roce 1910 se v jeho tvorbě začínají poprvé objevovat prvky kubismu. Věnuje se kuboexpresionismu, který je viditelný na obraze Salome z roku 1911, později však začal vytvářet obrazy čistě kubistické, které byly ovlivněny Pablem Picassem a Georgesem Braquem.

Před první světovou válkou odešel do Paříže, ale po jejím vypuknutí uprchl do Nizozemska. Středem jeho zájmu se v této době stala malba kubistických zátiší, které překypují živočišností, radostí z tvarů a působí téměř hédonisticky. Ve dvacátých letech je Fillova malba uvolněná a virtuózní.

Vystavený olej na plátně s názvem Zátiší s ovocem a rybou pochází z významné soukromé německé sbírky a byl vystavován v Birmingham muzeu umění, Pražské noci, České moderní umění ze sbírky Hascoe, roku 2007. Autor obraz namaloval roku 1928.

Fillova výrazná tvůrčí osobnost formovala směřování českého kulturního dění už krátce před první světovou válkou a zejména v období meziválečném. Emil Filla tak právem patří mezi výrazné a výjimečné tuzemské umělce, kteří stáli u zrodu českého avantgardního – moderního umění.

K vidění je zátiší tohoto významného umělce na předaukční výstavě v ikonické budově EXPO 58 ART v Letenských sadech. Výstava potrvá od 21. října – 11. listopadu (10:00 – 18:00) do 12. listopadu (10:00 – 15:30). Vstup pro veřejnost je zcela zdarma.

Autor: 
Julie Jakl - 11.11.2023