Láska? Nevěra? Touha? Jana Preislera

Jan Preisler, Milenci v lese, 1906, olej na lepence, Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery Jan Preisler, Milenci v lese, 1906, olej na lepence, Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Společnost Adolf Loos Apartment and Gallery ve své nadcházející listopadové aukci nabídne komorní mistrovské dílo od zakladatele české moderní malby – Jana Preislera. 

Společnost Adolf Loos Apartment and Gallery ve své nadcházející listopadové aukci nabídne komorní mistrovské dílo od zakladatele české moderní malby – Jana Preislera. Umělce, jenž patří k jedné z klíčových osobností českého moderního umění první poloviny 20. století. Preisler si vytvořil vlastní signifikantní výtvarný přednes s prvky impresionismu, secesního symbolismu a tematických alegorií. Od přelomu století se v jeho díle objevuje smutek, melancholické nálady či pocity vykořenění. Mezi umělcovy ikonické náměty patří motivy milenců a černého jezera. Jan Preisler byl osloven řadou soudobých secesních architektů, například Osvaldem Polívkou, Friedrichem Ohmannem, ale zejména geniálním architektem své doby Janem Kotěrou, aby pro jejich architektonické realizace vytvořil malby či dekorativní mozaiky. Příkladem za všechny je mozaika pro dům U Nováků ve Vodičkově ulici v Praze.
 
Konkrétně se v aukci bude dražit Preislerovo dílo Milenci v lese z roku 1906. Tímto tématem milenců se malíř zabýval od roku 1905, a to zejména v pastelech. Nicméně v nich ještě k sedícímu páru připojoval stojící alegorickou ženskou postavu. Milenci v lese - dílo galerijní hodnoty spadá do autorova vrcholného období. Signifikantním znakem této vrcholné Preislerovy etapy je způsob využití černé barvy. Ideová náplň oleje deklaruje svobodomyslnost a otevřenost moderní české společnosti. Jedná se o obraz, který vytváří příběh a je jen na nás, jak si tento příběh vyložíme, jelikož nabízí různé varianty jeho interpretace.
Tento půvabný olej na lepence se pyšní významnou a zajímavou proveniencí. Zcela prvním vlastníkem tohoto díla byl český malíř Josef Ullmann. Posléze od něj obraz získal významný politik a diplomat Cyril Dušek. Dušek byl vůbec první československý velvyslanec ve Švýcarsku a v Egyptě. Přátelil se s T. G. Masarykem, působil jako redaktor časopisu Čas, byl členem Národního shromáždění československého a tzv. Maffie. Rovněž vedl bohatý společenský a kulturní život, současně navazoval styky s předními českými umělci, a aby toho nebylo málo, přátelil se s Antonínem Slavíčkem a právě i se samotným Janem Preislerem. Dalším majitelem obrazu byl jeho bratr - bankéř Bohuslav Dušek.
 
Vyvolávací cena tohoto díla je stanovena na 2.000.000 Kč.
Autor: 
Andrea Otevřelová - 10.11. 2021