Nález zmizelého Picassa a Chagalla v Antverpách: Úspěšná akce belgické policie

Marc Chagall, L'homme en prière (Modlící se muž), 1971. Zdroj: Parquet of Namu/ReutersMarc Chagall, L'homme en prière (Modlící se muž) 1971. Zdroj: Parquet of Namu/Reuters
Pablo Picasso, Tête (Hlava), 1970. Zdroj: Parquet of Namu/ReutersPablo Picasso, Tête (Hlava), 1970. Zdroj: Parquet of Namu/Reuters

Belgičtí vyšetřovatelé objevili ukradená díla Picassa a Chagalla v antverpském sklepení po 14 letech od krádeže v Izraeli.

Belgická policie úspěšně objevila dva ukradené obrazy od Pabla Picassa a Marca Chagalla ve sklepě v Antverpách. Piccasův kubistický portrét Tête (1970) a Chagallův obraz L'homme en prière (1971), zobrazující modlícího se muže, byly odcizeny sběrateli umění v izraelském Tel Avivu ve vile rodiny Herzikovichových v roce 2010 a v té době měly hodnotu 900 000 dolarů. Současně byly také ukradeny z rodinného trezoru šperky v hodnotě 680 000 dolarů, které zatím zůstávají nenalezené.

Průlom ve více jak desetiletém vyšetřování nastal koncem roku 2022, kdy belgická policie obdržela tip, že obchodník s uměním v Namuru nabízí oba obrazy k prodeji. Podezřelý byl 68letý izraelský obchodník s luxusními hodinkami. Při domovní prohlídce 10. ledna 2024 u něj byla nalezena neobvykle velká suma peněz, avšak samotné obrazy u něj v tu chvíli nenašli.

Poté probíhal výslech podezřelého a jeho manželky, kteří se přiznali, že obrazy mají, ale nechtěli prozradit, kde se nacházejí. O dva dny později policie rozšířila své pátrání do Antverp, kde prohledávala budovu spojenou s předchozími případy krádeží obrazů. Ve sklepě nakonec byly objeveny dvě dřevěné krabice se šroubovanými víky, které obsahovaly ukradená díla. Obrazy jsou nepoškozené a stále v původních rámech. Hlavní podezřelý byl obviněn z držení ukradených obrazů a umístěn do vazby.

Autor: 
Viktorie Kosejková - 25.1.2024