Návštěva Miloše Jiránka

Miloš Jiránek, Návštěva (Trojportrét mladých přítelkyň Milady Vrchlické, Kláry Heyrovské a Zdeňky Reinsbergové), přední strana, 1905, olej na plátně, Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery Miloš Jiránek, Návštěva (Trojportrét mladých přítelkyň Milady Vrchlické, Kláry Heyrovské a Zdeňky Reinsbergové), přední strana, 1905, olej na plátně, Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery
Miloš Jiránek, zadní strana - studie obrazu Sprchy v pražském Sokole, olej na plátně, Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery Miloš Jiránek, zadní strana - studie obrazu Sprchy v pražském Sokole, olej na plátně, Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery
Miloš Jiránek, Foto: Wikipedia Commons, CC0, volné díloMiloš Jiránek, Foto: Wikipedia Commons, CC0, volné dílo
Miloš Jiránek byl významný malíř, grafik, spisovatel, výtvarný kritik a redaktor, jenž se zasloužil o dynamický rozvoj českého kulturního života na přelomu 19. a 20. století. 
Miloš Jiránek byl významný malíř, grafik, spisovatel, výtvarný kritik a redaktor, jenž se zasloužil o dynamický rozvoj českého kulturního života na přelomu 19. a 20. století. V letech 1895 až 1899 studoval na pražské Akademii umění u Maxmiliána Pirnera a posléze u Vojtěcha Hynaise. Ve svém díle dominoval v krajinomalbě, ve které vycházel z impresionismu. Na přelomu tisíciletí obrátil svůj zájem k figurální a také k portrétní tvorbě. Jiránek se zajímal o člověka v jeho přirozeném prostředí. Intenzivně vyhledával měšťanské interiéry, snažil se diváka vtáhnout do děje obrazu a charakterizovat portrétovanou osobu nejen psychologicky, ale celým svým zevnějškem. První Jiránkova samostatná výstava se uskutečnila v Topičově salonu v roce 1910, rok před jeho náhlým úmrtím.
 
Od roku 1897 byl členem Spolku výtvarných umělců Mánes, kde se podílel na organizování významných výstav moderního umění v Praze, například francouzského sochaře Augusta Rodina v roce 1902 a norského malíře Edvarda Muncha v roce 1905. Tyto výstavy představovaly výrazný přelom ve způsobu myšlení a přístupu k tvorbě tehdejší mladé české výtvarné generace. Od roku 1899 přispíval do časopisu Volné směry, kde hojně publikoval své výtvarné kritiky. 
Miloš Jiránek zemřel v nedožitých 35 letech. I přesto po sobě zanechal kvalitní malířské dílo, v němž se snoubí racionální, emocionální vlohy umělce a nemělo by ujít pozornosti žádnému sběrateli umění. 
 
Excelentní portrétním dílem Miloše Jiránka je malířův oboustranný obraz Návštěva (Trojportrét mladých přítelkyň Milady Vrchlické, Kláry Heyrovské a Zdeňky Reinsbergové), jenž na dvou odlišných záběrech zobrazuje dvě polohy malířova talentu. V první zobrazené scéně spatříme intimní pohled do soukromí tří přítelkyň při návštěvě. Druhá strana plátna nám představuje významnou studii obrazu Sprchy v pražském Sokole, finální verze díla je dnes ve v Národní galerii v Praze. O kvalitě díla svědčí i to, že bylo několikrát publikováno a vystavováno. 
 
Tento obraz galerijní kvality bude dražen v listopadové aukci společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery. Vyvolávací cena je stanovena na 780. 000 Kč. 

 

Autor: 
Andrea Otevřelová - 16.11. 2021