Největší portrétista své doby vystavuje prostřednictvím uznávaného filmového dokumentu - John Singer Sargent: Móda a půvab míří v září do českých kin

Portrét Elsie Palmer a její oblečení, foto: Tate Britain (https://www.tate.org.uk)
John Singer Sargent, Almina, 1908, olej na plátně,foto: Tate Britain (https://www.tate.org.uk)
John Singer Sargent, Ellen Terry jako Lady Macbeth, olej na plátně, 1888, foto: Tate, Courtesy of Museum of Fine Arts, Boston

Co bylo na Sargentových portrétech tak pozoruhodné? Díky rozhovorům s kurátory, současnými návrháři a dalšími odborníky, zkoumá dokument z dílny "Exhibition on Screen" (Umění v kině), jak Sargentova unikátní práce ovlivnila moderní umění, kulturu a módu.

Exhibition on Screen je průkopníkem a největším producentem v oblasti filmů o výtvarném umění. Již 11 sezón přináší do kin prohlídky světových výstav i biografie velikánů umění. Nová série představuje dokument "John Singer Sargent: Móda a půvab", který se zaměřuje Sargentův vliv na moderní uměleckou kulturu a módu. Sargent byl jedním z největších portrétistů své doby, známý svou schopností mistrně zachytit nejen své modely, ale také jejich oděvy a způsoby prezentace. Dokument se natáčel na výstavách v Muzeu výtvarného umění v Bostonu a galerii Tate Britain v Londýně, kde jsou Sargentovy obrazy vystaveny vedle originálních oděvů jeho modelů.

John Singer Sargent se narodil v Itálii severoamerickým rodičům a vyrostl jako mezinárodní umělec. Žil v několika evropských zemích, než si v Paříži vybudoval uměleckou pověst a v roce 1886 se usadil v Londýně. Jeho kosmopolitní životní styl a kontakty z vyšší společností 19. století se odrazily v jeho portrétech, které zachycují různé osobnosti a jejich společenskou dynamiku.

Sargentova kariéra se prolínala s obdobím rozmachu haute couture (oblečení šité na míru z vysoce kvalitních a drahých látek), což se odráží v jeho důkladném přístupu k detailům a jeho schopnosti zachytit esenci portrétovaných osob. Dokument zkoumá tuto dynamiku prostřednictvím rozhovorů s kurátory, současnými návrháři a stylovými influencery. Díky těmto rozhovorům se diváci dozvědí, jak Sargentova unikátní práce ovlivnila moderní umění, kulturu a módu.

Sargentovy portréty se pohybují na pomezí mezi přáními portrétovaných a jeho vlastními uměleckými ideály. Tento prostor spolupráce a napětí dodává jeho dílům mimořádnou živost a nadčasovost. Výstava a dokumentární film ukazují, jak Sargentova práce nadále ovlivňuje současné umělecké a módní trendy.

Film "John Singer Sargent: Móda a půvab" bude uveden v českých kinech 16. září 2024 a nabízí jedinečný pohled na spojení umění a módy prostřednictvím jednoho z nejvýznamnějších portrétistů své doby.

Autor: 
Eszter Srna - 2.7.2024