Nejvzácnější poklad naší země, České korunovační klenoty, budou výjimečně zpřístupněny veřejnosti

České korunovační klenoty, zdroj: ČTKČeské korunovační klenoty, zdroj: ČTK

U příležitosti 30. výročí vzniku České republiky budou pro veřejnost vystaveny České korunovační klenoty. Vystavení se uskuteční v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha jako připomínka prvního veřejného vystavení v roce 1929.

Pouhých pět dnů budou mít návštěvníci možnost spatřit unikátní České korunovační klenoty. Svatováclavská koruna, královské žezlo, jablko a Korunovační kříž budou stejně jako v roce 1929 vystaveny v původní vitríně, navržené architektem Josefem Gočárem. Součástí výstavy bude mimořádné vystavení relikvie (lebky) sv. Václava ve Svatováclavské kapli katedrály a vitrína s textilními součástmi souboru korunovačních klenotů – královským pláštěm s hermelínovým límcem. V jižní boční lodi katedrály doplní celý výstavní projekt dvě vitríny, jedna s koženými pouzdry na korunu, žezlo a jablko, druhá s pohřebními klenoty Přemysla Otakara II., jejichž podoba je připomínkou nedochovaných insignií českých králů z rodu Přemyslovců.

Výstava se bude konat od 17. do 21. ledna 2023 (9:00 – 17:00 hod), vstup zdarma, ovšem bez možnosti rezervace vstupenek. Nenechte si proto ujít tuto jedinečnou možnost, neboť naposledy byly klenoty k vidění před pěti lety (2018), při příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Denně může výstavu zhlédnout maximálně 5 000 lidí. Při posledních výstavách si klenoty prohlédlo 30 000 až 45 000 lidí.

Korunovační klenoty jsou národní kulturní památkou, za niž byly prohlášeny v roce 1962. Uloženy jsou v Korunní komoře chrámu sv. Víta v Praze a vystavovány jen vzácně. Podle přání Karla IV. jsou vyjímány z úschovy pouze při výjimečných příležitostech – v minulosti to byla korunovace českého krále. Kromě toho byly klenoty vystaveny během pohřbu Karla IV. a Maxmiliána II., zřejmě i Ferdinanda I. Císař Josef II., který se nenechal korunovat českých králem, namísto korunovace nechal v roce 1782 klenoty vystavit ve vídeňské klenotnici.

V současnosti o vystavení korunovačních klenotů rozhoduje prezident republiky. Výstavy se mohou uskutečňovat pouze na území Pražského hradu. Korunovační klenoty jsou trvale uloženy v těžko přístupné Korunní komoře nad jižním vchodem do chrámu sv. Víta na Pražském hradě (za mozaikou Posledního soudu). Vstupní dveře, které se nacházejí v kapli sv. Václava, jsou opatřeny sedmi zámky. Klíče k těmto zámkům mají v držení: prezident republiky, předseda vlády, arcibiskup pražský, předseda Poslanecké sněmovny, předseda Senátu, probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze a primátor hlavního města Prahy.

Autor: 
Zdena Růžičková - 4.1.2023