Neopakovatelná příležitost získat do sbírky jedinečné umělecké dílo prezidenta Václava Havla

Václav Havel: Bílý kůň ve vesmíru, zdroj: Adolf Loos Apartment and GalleryVáclav Havel: Bílý kůň ve vesmíru, zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery

Na předaukční výstavě umění renomované aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery, která se koná od 9.4. do 7.5.2022 (do 10 do 18 hodin včetně víkendů a svátků) v ikonické budově Expo58 Art v Letenských sadech  mohou návštěvníci vidět kromě jiných exkluzivních výtvarných děl i jedinou malbu prvního českého prezidenta Václav Havla. Dílo pak bude nabídnuto v aukci této společnosti v neděli dne 8.5.2022 od 14 hodin. Zúčastnit aukce se může v podstatě každý buď osobně, telefonicky či podáním písemného limitu

Václav Havel se v dospělosti poprvé a také naposledy chopil štětce. Můžeme si klást otázku, co ho k tomu vedlo… Byla to snad vzpomínka na dětství, či krátkodobý rozmar dramatika, disidenta, člověka mimořádného charakteru a intelektu?

Kůň znamená svobodu, bílá barva čistotu a vesmír je označením pro časoprostor, hmotu a energii v něm. Přesto si klademe otázku: „Jaké poselství je asi ukryté ve výtvarném díle jedné z největších osobností tohoto světa?“ A je tam vůbec nějaké poselství ukryto?

Pokud připustíme, že slovo bude dominantou onoho ukrytého tajemství obrazu, pak se před námi při pohledu na něj otevře úžasná, nečekaná hloubka symbolické výpovědi vyslovena překvapivě jednoduchým motivem bílého koně na otevřeném hvězdném nebi.

Bílý kůň je zachycen v postoji se skloněnou hlavou a oči má upřené dolů. Na boku koně vidíme nakreslený šíp. Levé přední kopyto bílého koně se dotýká hvězdy a její modrá záře ozařuje jeho zlatou podkovu. Podkova může značit vědomosti a intelekt.

 

Je na každém z nás, jak k obrazu přistoupí a jak si ho vyloží, a snad právě proto je tak jedinečný. Vyvolává otázky bez odpovědí.

 

Jedná se o jedinou známou malbu, kterou vytvořil za svého života československý (1989-1992) a následně český (1993-2003) prezident Václav Havel. Dílo je možno vidět osobně během předaukční výstavy v Expo 58 Art nebo na www.aloos.cz.

Autor: 
Julie Jaklová - 11.4.2022