Nový objev nástěnné malby Paula Cézanna v rodinném domě umělce ve Francii

Pohled na nástěnnou malbu. Obloha se táhne přes horní část zdi, po stranách jsou vidět architektonické prvky. Zdroj: Ville d'Aix-en-Provence / Philippe BiolattoPohled na nástěnnou malbu. Obloha se táhne přes horní část zdi, po stranách jsou vidět architektonické prvky. Zdroj: Ville d'Aix-en-Provence / Philippe Biolatto
Detail nástěnného obrazu zobrazující stěžně lodí. Zdroj: Ville d'Aix-en-Provence / Philippe BiolattoDetail nástěnného obrazu zobrazující stěžně lodí. Zdroj: Ville d'Aix-en-Provence / Philippe Biolatto
Detail nástěnné malby zachycující architektonické prvky, domy. Zdroj: Aix ma villeDetail nástěnné malby zachycující architektonické prvky, domy. Zdroj: Aix ma ville

Unikátní fragmenty díla byly nalezeny pod tapetami v rodinném domě umělce v Aix-en-Provence ve Francii.

Během renovace domu Paula Cézanna, významného francouzského malíře, v Aix-en-Provence byla pod tapetami a omítkou objevena nástěnná malba. Objev, nalezen v srpnu minulého roku, se nacházel v hlavním obývacím prostoru domu zvaném "Velký salón".

Tato nástěnná malba je desátou v pořadí, která byla na zdech domu nalezena. Dům nazývaný Bastide du Jas de Bouffan zakoupil v roce 1859 umělcův otec Louis-Auguste Cézanne. Později, v roce 1899 ho prodal rodině Granel-Corsy. Devět předchozích nástěnných maleb, všechny pocházející z let 1859 až 1869, bylo po prodeji domu přeneseno na plátna a umístěno v muzeích po celém světě. Všech devět děl je také uvedeno v katalogu Cézannových děl z roku 1996 od Johna Rewalda.

Tento nejnovější objev, nazvaný Entrée du port (Vchod do přístavu), objevený pod tapetami a omítkou, zobrazuje plovoucí prapory, stožáry a oblohu, která se táhne přes horní část zdi. Další architektonické prvky jsou viditelné po stranách zdi. Odborníci tvrdí, že Cézanne čerpal inspiraci z námořních scén od umělců jako Claude-Joseph Vernet nebo Claude Lorrain. Také se domnívají, že Cézanne tuto námořní scénu částečně přemaloval dílem Jeu de cache-cache (Hra na schovávanou, 1864).

Je pravděpodobné, že rodina Granel-Corsy zakryla zbytky tohoto díla omítkou a tapetami po svém příchodu a nastěhování do domu.

Objev nástěnné malby nazvané Entrée du port přináší nejen nové poznatky o tvorbě Paula Cézanna, ale zároveň představuje pro město Aix-en-Provence obrovskou naději. Město by totiž mohlo získat svůj první originální obraz tohoto „místního hrdiny“.

Autor: 
Viktorie Kosejková – 26.2. 2024