Pavilon Expo 58 v mládí rád navštěvoval, teď v něm Rittstein představí vlastní autorskou výstavu

Michael Rittstein, Pecka do zdi, 2022, akryl na plátně; zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery
Michael Rittstein v ateliéru; zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery
Michael Rittstein, Jarní invaze, 2024, akryl na plátně; zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery
Michael Rittstein, Plody, 2023, akryl na plátně; zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery

Věhlasnou pražskou galerii a aktuální držitelku tuzemského aukčního rekordu, Adolf Loos Apartment and Gallery, čeká nová výstava jednoho z nejžádanějších soudobých českých malířů. Michael Rittstein ji pro veřejnost rozzáří svými živými barvami.

Jméno Michaela Rittsteina (17. září 1949, Praha) se dnes stále intenzivněji dostává do podvědomí společnosti. Přestože primárně neprahne po úspěchu, není divu, že jeho osobitý provokativní styl hojně oslovuje nejen veřejnost, ale i státní sbírky a rozsáhlé počty soukromých sběratelů. Inspirován životem a dynamikou společnosti ji totiž představuje pomocí hustých nánosů pestré škály akrylových barev v nové groteskní podobě skrze vlastní unikátní pohled. Sám malíř byl již od dob svého mládí pověstný svou výstřední svéráznou povahou, která byla často těžko uchopitelná a slučitelná se školními pravidly a požadavky. Na jeho dnešních rozměrných plátnech jí byl ale ponechán žádoucí prostor. Díla tak svou dějovostí, hravostí a mladistvým satirickým nádechem balancují na hranách kýčovitosti a vrcholného uměleckého projevu. Pozorování okolí a přenášení příběhů o intimních vztazích mezi lidmi, včetně jejich pudového sexuálně determinovaného počínání je mu vlastní. Vedle lidí se na plátnech objevují také personifikovaná zvířata. Náměty ho obohacuje i jeho ateliér na Šumavě, ve kterém momentálně působí, nebo jeho cesty po Jižní Americe.

Letenský pavilon Expo 58 Praze představí oslnivá díla Michaela Rittsteina v novém světle svého proskleného galerijního prostoru. Jeho výstava v galerii Adolf Loos Apartment and Gallery ponese název Pecka do zdi a krásu děl bude moct veřejnost ocenit od 31. 5. – 14. 7. 2024. Prostor očekávané výstavy nese vztah i k samotnému malíři, neboť v blízkosti pavilonu jako mladý vyrůstal a Expo 58 dokonce patřilo mezi oblíbená místa rodinných návštěv s jeho nejbližšími. Tyto příjemné vzpomínky, které k této budově váže, tak dávají nové výstavě i osobní symbolický podkres.

Do umění začal Rittstein pronikat na Střední odborné výtvarné škole Václava Hollara. Přestože byl jeho specifický talent i smýšlení pro některé těžko uchopitelné, školu dokončil a v roce 1968 nastoupil na Akademii výtvarných umění pod vedením Arnošta Paderlíka. V letech 2001—2018 se poté na Akademii stal vedoucím pedagogem ateliéru malby. V roce 2012 byl jmenován profesorem. Vliv Rittsteinových expresivních figurativních děl pronikal skrze celou budoucí generaci uměleckých tvůrců. 

Autor: 
Klára Pokorná - 28. 5. 2024