Petr Brandl ve Valdštejnské jízdárně v Praze

Petr Brandl, Vlastní podobizna zvaná Lobkovická, foto: Národní galerie PrahaPetr Brandl, Vlastní podobizna zvaná Lobkovická, foto: Národní galerie Praha
Výstava Petr Brandl – Příběh bohéma, foto: Galerie Nové Večerní PrahyVýstava Petr Brandl – Příběh bohéma, foto: Galerie Nové Večerní Prahy
Výstava Petr Brandl – Výstava Petr Brandl – Příběh bohéma, foto: Galerie Nové Večerní PrahyVýstava Petr Brandl – Výstava Petr Brandl – Příběh bohéma, foto: Galerie Nové Večerní Prahy
Výstava Petr Brandl – Příběh bohéma, foto: Art RevueVýstava Petr Brandl – Příběh bohéma, foto: Art Revue
Výstava Petr Brandl – Příběh bohéma, foto: Art RevueVýstava Petr Brandl – Příběh bohéma, foto: Art Revue

Milovníci vrcholného baroka mohou navštívit výstavu jednoho z hlavních představitelů tohoto stylu. A mají se na co těšit.

Expozice, která je koncipována jako vyprávění dvou paralelních příběhů: děl malíře a jeho života, představí monumentální oltářní plátna, která byla pro tuto výstavu zrestaurována, žánrové malby i portrétní tvorbu jednoho z nejvýznamnějších umělců barokního umění v Čechách, Petra Brandla. Vystavena jsou i autorova nově objevená díla jako jsou Vize sv. Anny či Křest Kristův.

Na monumentálních oltářních obrazech z českých a moravských regionů mohou návštěvníci spatřit dramatické děje ze života světic a světců. Z žánrové malby můžeme poznat svět podvodných mastičkářek, prostitutek a kuřáků. Na jednom z umělcových portrétů je pak vyobrazena jedna z nejkontroverznějších osobností barokní kultury – hrabě František Antonín Špork. Na základě autoportrétů může návštěvník sledovat postupně stárnoucí tvář Petra Brandla.

Jedním z předních vystavených děl je Brandlovo největší plátno Historie Josefa Egyptského, které před výstavou prošlo náročným restaurováním trvajícím téměř dva roky. Dílo je zapůjčeno ze zámku v Jindřichově Hradci.

Samotnou sekci výstavy tvoří obrazy, na nichž Brandl představuje svoji originální a naprosto nekonvenční a na svou dobu moderní malířskou techniku.

Výstava připomíná dílo oficiálního učitele Brandla, Kristiána Schrödera, tvorbu Brandlova slavného předchůdce, malíře Karla Škrétu i malby jeho současníků a následovníků (Filip Kristián Bentum, Michael Václav Halbax a Jan Kupecký).

Pozoruhodná je ovšem nejen Brandlova tvorba, ale i jeho život, a to svým bohémským a revoltujícím stylem. Od počátku své kariéry vzdoroval veškerým profesním, i osobním a společenským konvencím. Brandl byl celoživotním dlužníkem, což je známo díky nebývalému množství dochovaných urgencí mnoha věřitelů za různé položky. Dlužil například za víno z Kanárských ostrovů, drahý tabák či módní paruku. Měl spory se svou manželkou o výživné na děti. Přes svůj bouřlivý život a i to, že byl jedním z nejlépe placených umělců u nás, skončil nakonec sám a nemocen v Kutné Hoře.

Návštěvníky výstavou provede kreativně zpracovaný audioprůvodce, pro děti jsou připraveny hravé a edukativní videoanimace. Dále se diváci mohou těšit na dva videodokumenty, které zpracovávají časosběrný materiál z průběhu procesu restaurování již zmíněného největšího Brandlova obrazu Historie Josefa Egyptského. Výstavu doplňují rentgenové snímky a makrografie Brandlových děl. Připraven je i katalog a publikace. V průběhu výstavy je naplánován doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek.

Většina pláten je instalována na atraktivních skleněných panelech, které kurátoři Národní galerie okopírovali z nedaleké výstavní expozice Adolf Loos Apartment and Gallery v Expo 58 ART v Letenských sadech v Praze.

Výstava Petr Brandl – Příběh bohéma ve Valdštejnské jízdárně potrvá od 20. října 2023–11. února 2024.

Autor: 
Julie Jakl - 3.1.2024