Podzimní výběrová aukce v Expo 58 ART: Světové aukční rekordy a fantastické ceny uměleckých skvostů

Chagall Marc, Maternité sur fond bleu (Mateřství na modrém pozadí),1976, olej, tempera a tuš na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and GalleryChagall Marc, Maternité sur fond bleu (Mateřství na modrém pozadí),1976, olej, tempera a tuš na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery
Wachsman Alois, Ludvík XVI.,1932, olej na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and GalleryWachsman Alois, Ludvík XVI.,1932, olej na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery
Filla Emil, Zátiší s ovocem a rybou, 1928, olej na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and GalleryFilla Emil, Zátiší s ovocem a rybou, 1928, olej na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery
Benka Martin, Sklabinské udolie, olej na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and GalleryBenka Martin, Sklabinské udolie, olej na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery
Goya Francisco, Los Desastres de la Guerra, 80 leptů s akvatintou, suchou jehlou a rytinou. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.Goya Francisco, Los Desastres de la Guerra, 80 leptů s akvatintou, suchou jehlou a rytinou. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.
Cucuel Edward, Výlet na počátku léta, olej na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.Cucuel Edward, Výlet na počátku léta, olej na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.

Aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery opět potvrdila svou vedoucí pozici na českém aukčním trhu při nedělní výběrové aukci 12. listopadu 2023.

Jedním z nejvýraznějších okamžiků aukce byl prodej snového díla Marca Chagalla s názvem Maternité sur fond bleu (Mateřství na modrém pozadí). V modře laděném obraze s motivy selského života, zvířat a holubice Chagall odráží své vlastní zkušenosti s láskou a rodinou. Dílo se vydražilo za impozantních 15.125.000 Kč.

Tento úspěch byl poté následován mnohokráte vystavovaným a publikovaným mistrovským olejem od Aloise Wachsmana s názvem Ludvík XVI. Obraz byl vystaven také na proslulé výstavě Poesie 1932, kterou uspořádal SVU Mánes v Praze. Obraz na aukci dosáhl nového světového aukčního rekordu 12.400.000 Kč.

Český kubistický malíř Emil Filla byl v aukci zastoupen svým kabinetním dílem z tzv. „bílého období“ s názvem Zátiší s ovocem a rybou, které bylo vydraženo za 5.000.000 Kč.

Výrazným momentem aukce bylo také zásadní velkoformátové dílo od slovenského akademického malíře Martina Benky s názvem Sklabinské udolie, které se prodalo za 1.640.000 Kč, což představuje nový světový rekord malíře z jeho poválečného období. Benka je považován za zakladatele slovenské výtvarné moderny 1. poloviny 20. století. Ve svých dílech se zaměřoval především na život a mýty své rodné země.

Neobvyklá položka aukce, kniha španělského malíře Francisca Goyi Los Desastres de la Guerra se vyšplhala na neuvěřitelných 630.000 Kč. Dílo popisuje krutosti spáchané ve španělské válce za nezávislost.

Na aukci se vydražilo také svěží dílo německo-amerického malíře Edwarda Cucuela Výlet na počátku léta, které dosáhlo na 1.210.000 Kč. Cucuel strávil několik let ve vile u jezera poblíž Mnichova se svou ženou, a právě odtud pochází autorovy charakteristické obrazy, které zobrazují ženy s jezerní krajinou.

V aukci se prodala drtivá většina nabízených položek a výsledky této aukce potvrzují nejen výjimečnou kvalitu nabízených uměleckých děl, ale také přetrvávající prestiž aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery v čele českého uměleckého trhu.

Autor: 
Viktorie Kosejková - 24.11.2023