Poznejte milovníka umění Jaroslava Borovičku, nejvýznamnějšího sběratele české moderny

Jaroslav Borovička (vlevo) a malíř Karel Černý v Černého bytě ve Štěpánské ulici, počátek 50. let. Zdroj: Art PlusJaroslav Borovička (vlevo) a malíř Karel Černý v Černého bytě ve Štěpánské ulici, počátek 50. let. Zdroj: Art Plus
Alois Wachsman, Ludvík XVI., 1932, olej na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.Alois Wachsman, Ludvík XVI., 1932, olej na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.
Karel Černý, V sadu, 1936, olej na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and GalleryKarel Černý, V sadu, 1936, olej na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery
Emil Filla, Zátiší se sokolem a podnosem, 1930, olej na plátně, prodáno na aukci Adolf Loos Apartment and Gallery 19.03.2023 za 18.452.000 Kč. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.Emil Filla, Zátiší se sokolem a podnosem, 1930, olej na plátně, prodáno na aukci Adolf Loos Apartment and Gallery 19.03.2023 za 18.452.000 Kč. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery.

Sběratel umění Jaroslav Borovička je známý nejen díky své impozantní sbírce restituovaných uměleckých děl, ale také pro svůj ojedinělý životní příběh, který je spjatý s jeho aktivním zájmem o soudobé české i evropské moderní umění

Jaroslav Borovička se narodil 18. srpna 1912 v Hlavnicích u Opavy a sběratelskou vášeň zdědil po svém otci. Do umělecko-sběratelských kruhů začal pronikat již jako student a již v té době se nebál oslovit a navazovat kontakty s umělci jako byli například František Muzika, nebo Karel Černý.

Borovička je nyní známý především díky svému vlastnictví klíčových děl českého kuboexpresionismu či klasické meziválečné moderny. Do jeho původní sbírky se řadila díla významných umělců jako například Emil Filla, Bohumil Kubišta, Václav Špála, Josef Čapek, Jindřich Štyrský, Otto Gutfreund, Alfred Justitz, Josef Šíma, ale také Kamil Lhoták nebo František Gross.

Část války Jaroslav Borovička strávil v Praze, kde zastával pozici uměleckého poradce v Topičově salonu. Koncem roku 1945 se rozhodl založit vlastní prodejní galerii v Chodské ulici na Vinohradech, kde také pobýval. Zde pořádal výstavy například Karlovi Černému nebo Josefu Šímovi. Přestože provoz živností byl v padesátých letech zakázaný, Borovička nadále nelegálně pokračoval v soukromém obchodování s uměním. Před zatčením Borovička stihl svou kolekci a majetek ukrýt u svých známých a rodiny. V únoru 1959 byl Borovička odsouzen k pěti letům odnětí svobody nepodmíněně a propadnutí celého svého jmění. Následně mu bylo zabaveno, převedeno či rozprodáno téměř 900 výtvarných děl.

Restituovaným dílům ze sbírky Jaroslava Borovičky se také velmi daří na aukcích. Příkladem může být například dílo Zátiší se sokolem a podnosem od Emila Filly, které do své sbírky Jaroslav Borovička získal od Adolfa Hoffmeistera v padesátých letech 20. století. Toto dílo se na březnové akci pořádané Adolf Loos Apartment and Gallery vydražilo za 18.452.000 Kč.

Nyní mohou zájemci spatřit dvě významná díla pocházející ze sbírky prof. Borovičky na předaukční výstavě ve výstavní síni Expo 58 ART. Jedná se o mnohokráte vystavovaný a publikovaný mistrovský olej Aloise Wachsmana Ludvík XVI., který byl dlouhou dobu po konfiskaci umístěn ve sbírkách Národní galerie v Praze. V devadesátých letech byl vrácen zpět Dr. Borovičkovi. Ze sbírky Borovičky a restituce Národní galerie v Praze rovněž pochází olejomalba Karla Černého V sadu, která prošla v minulosti také mnoha výstavami.

Termín aukce: 12. listopadu 2023 od 16 hodin
Termín předaukční výstavy:
21.října – 11.listopadu od 10 do 18 hodin
12.listopadu od 10 do 15:30 hodin
(otevřeno denně včetně víkendů a svátků)
Místo konání aukce: Výstavní síň Expo 58 ART, Letenské sady 1500/80, 170 00, Praha 7

Autor: 
Viktorie Kosejková - 30.10.2023