Pozoruhodná umělkyně Běla Kolářová

Běla Kolářová, Těžké rozhodování, 1985, koláž a asambláž na papíře, Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery Běla Kolářová, Těžké rozhodování, 1985, koláž a asambláž na papíře, Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery
Běla Kolářová, Hexagon, 1988, koláž a asambláž na kartonu, Foto: Adolf Loos Apartment and GalleryBěla Kolářová, Hexagon, 1988, koláž a asambláž na kartonu, Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery
André Villers, Běla Kolářová, 1969, Foto: ADAGPAndré Villers, Běla Kolářová, 1969, Foto: ADAGP
Běla Kolářová, rozená Helclová, byla významnou českou výtvarnicí a fotografkou.
Běla Kolářová, rozená Helclová, byla významnou českou výtvarnicí a fotografkou. Stala se ženou Jiřího Koláře, významné osobnosti na poli československé umělecké scény. Z toho důvodu byla  trochu ve stínu svého manžela, nutno však podotknout, že dlouhá léta spolu manželé spolupracovali, a dokonce i vytvářeli společná díla. V současné době pomyslná hvězda Kolářové vstoupá vzhůru a její díla se těší nemalému zájmu veřejnosti. 
 
Kolářová dnes představuje mezinárodně vysoce ceněnou umělkyni. Tvorba Kolářové vychází z českého prostředí, ale přitom se jasně včleňuje do evropských souvislostí. Práce Kolářové je založena na nepřetržitém zkoušení různých výrazových a technických možností. Pozornost vzbuzují nejen její rané fotografické cykly, ale v nemenší míře také asambláže nebo kresby vytvářené líčidly. Její dílo navazuje na odkaz meziválečné avantgardy, avšak pojí se i s novými experimentálními proudy. Zároveň si autorka vytvořila nezaměnitelný projev vycházející z ženského světa. První samostatnou výstavu v Československu měla v roce 1966 v Galerii na Karlově náměstí. Předtím vystavovala se skupinou Křižovatka, kterou v roce 1963 spoluzaložila. Zajímavé je, že Kolářová nevystudovala žádnou uměleckou školu, byla tedy autodidaktem. Po roce 1989 se jí dostalo mezinárodního uznání, které přetrvává do dnešní doby. 
 
Společnost Adolf Loos Apartment and Gallery v nadcházející listopadové aukci (v sobotu 27.11.2021 od 14 hodin) ve svojí nové výstavní síni Expo 58 Art na Letné nabídne hned dvě exkluzivní díla této významné české umělkyně.
Prvním z nich je koláž a asambláž na papíře Těžké rozhodování z roku 1985. Dílo pochází ze sbírky Běly a Jiřího Kolářových. Kolářová zde tematizuje proces ženského krášlení jako rituální formu hraničící až s obsesí. Zvolenými postupy zde vytvořila originální obrazovou strukturu, která je tvořena z útržků časopisů pro dámy, přičemž autorka v tomto díle odkazuje jednak na osobní intimitu ženského pohlaví, jednak na konkrétní módní značky spojené s komerční reklamní sférou. 
 
Druhým dílem Kolářové v aukci bude rovněž koláž a asambláž na kartonu s názvem Hexagon z roku 1988, i toto dílo, stejně jako Těžké rozhodování, pochází ze sbírky sbírky Běly a Jiřího Kolářových.
O kvalitě obou těchto prací svědčí i to, že byly v minulosti nejen vystavovány, ale také publikovány.  Obě práce budou vyvolávány shodně za 350.000 Kč. Bude rozhodně velmi zajímavé sledovat, za kolik se tato kvalitní díla prodají, jelikož tvorba Běly Kolářové je mezi sběrateli a investory čím dál více vyhledávanější a ruku v ruce s tím jde i to, že její díla stoupají směrem nahoru i po finanční stránce.
Autor: 
Andrea Otevřelová - 23.11. 2021