Římská vila

Výhled na vilu Auroru v Římě, Itálie. Zdroj: Associated PressVýhled na vilu Auroru v Římě, Itálie. Zdroj: Associated Press
Stropní freska od Caravaggia, italského barokního mistra přelomu 16. a 17. století. Zdroj: Guercino, Public domain, via Wikimedia CommonsStropní freska od Caravaggia, italského barokního mistra přelomu 16. a 17. století. Zdroj: Guercino, Public domain, via Wikimedia Commons

Nejdražší vilu světa v Římě nikdo nevydražil.

V srdci Říma stojí majestátní vila, která aspirovala na titul nejdražšího domu světa.

 

Dům pochází ze 16. století, kdy byl součástí většího komplexu Villa Ludovisi. Bohužel v 19. století byl z velké části zdemolován.

Zůstala šestipatrová vila se zahradou. Villa Aurora ukrývá umělecké poklady celkem za 670 milionů eur. Původ některých soch v areálu se datuje až do 5. století před naším letopočtem.

Nejhodnotnějším prvkem je strop jedné z místností, která v minulosti sloužila jako alchymistická dílna. Olejomalba o šířce 2,75 metru zobrazující bohy Jupitera, Pluta a Neptuna je dílem malíře Caravaggia. Jen cena fresky samotné činí v přepočtu nejméně 7,3 miliardy korun.

K vile náleží tři tisíce metrů čtverečních zahrad přiléhajících k jedné z nejznámějších římských ulic Via Veneto.

Jedná se o monumentální cennou nemovitost, ke které musí budoucí majitel přistupovat s maximálním respektem. A jak uvedla vdova po posledním majiteli ,,Na to potřebujete hodně peněz‘‘.

Palác Villa Aurora se uvolnil k prodeji až po třech letech od smrti jeho majitele prince Nicola Ludovisiho ze šlechtického rodu potomků papeže Řehoře XV., který vlastnil dům po generace až do roku 2018. Nárok na něj si dělala jak princova třetí manželka Rita, tak jeho tři synové z prvního manželství.

Podle vdovy bylo přáním jejího chotě, aby v domě mohla strávit zbytek života, jelikož se 15 let podílela na jeho restaurování, nebo aby si pak v případě prodeje rozdělila výnos právě s jeho syny. Soud však nakonec kvůli sporům rozhodl pro předčasnou aukci.

Do aukce se nikdo nepřihlásil a vzhledem k tomu, že vznikla petice, která vyzývá italskou vládu k nákupu vily do státního majetku, bude ještě zajímavé sledovat její osud…

Autor: 
Julie Jaklová - 1.2.2022