Rozhovor s Hynkem Martincem a pozvánka na výstavu

Hynek Martinec (1980 Broumov), Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery Hynek Martinec (1980 Broumov), Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery
Hynek Martinec, Speak The Truth Even Your Voice Shakes, 2013, olej na plátně, Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery Hynek Martinec, Speak The Truth Even Your Voice Shakes, 2013, olej na plátně, Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Putovní výstava s názvem Iconic Works představí tvorbu nejlepších umělců současné světové scény.

Pozvánka na mezinárodní výstavu:
ICONIC WORKS

Nationalmuseum, Stockholm (20. února - 17. května 2020)
Ateneum museum, Helsinky (18. června – 20. září 2020)

kurátoři výstavy: Susanna Pettersson, ředitelka muzea Ateneum a James Putnam, londýnský historik umění

Putovní výstava s názvem Iconic Works představí tvorbu nejlepších umělců současné světové scény. Mezi tyto hvězdy se zařadil i český umělec Hynek Martinec, který je pro střední a východní Evropu exkluzivně zastupován společností Adolf Loos Apartment and Gallery. Kurátoři výstavy Susanna Pettersson, ředitelka muzea Ateneum a James Putnam, londýnský historik umění, přizvali Martince, aby vystavoval spolu s největšími ikonami současné scény moderního umění, jakými jsou bratři Jake a Dinos Chapmanové, Jeff Koons, Gerhard Richter, Cindy Sherman, Jenny Saville, Mat Collishaw, Mark Karasick, Joseph Kosuth a další.

1) V únoru 2020 se zahájila mezinárodní výstava Iconic Work, která bude putovat po severských metropolích, co je ústřední myšlenkou celého projektu?

Výstava Iconic Works prezentuje výběr současných umělců z celého světa, kteří se ve své tvorbě zabývají odkazem starého umění. Na výstavě je možné pozorovat dialogy s historií v různých uměleckých formách. Iconic Works je výsledkem spolupráce anglického kurátora Jamese Putnama a švédské kurátorky Susanny Petterssonové. Jsem velice potěšen, ze mé dílo je vystavené vedle zajímavých umělců jako je Marina Abramovic, Jake and Dinos Chapman, Glen Brown, Kiki Smith, Ynka Shonibare a dalších. Výstava probíhá v National Museum ve Stokholmu, a v létě by se měla přesunout do Finské Národní Galerie, Ateneum v Helsinkách. 

2) Co přesně na expozici prezentujete?

Na výstavě jsem zastoupen obrazem Speak The Thruth Even Your Voice Shakes. Kruhové zátiší, které jsem namaloval v roce 2013 a patří do začátku mého monochromatického období. Obraz reflektuje barokní téma Vanitas s pohledem současné doby, kde se lebka proměňuje do pěny.  

 

3) Výstava Iconic Works líčí příběhy významných ikonických děl, které ovlivnily současnou uměleckou scénu. Umělci se vrací a inspirují se tvorbou starým mistrů či epochou velkých slohů. A na koho odkazuje Vaše práce?

Mé práce se většinou odkazují na umělce, kteří tvořili v období Renesance a Baroka.  Proto záměrně neignoruji historii, ale naopak z ní čerpám a vytvářím nové mosty – kontexty mezi minulostí a současností. Každý umělec se musí s touto otázkou vypořádat a sám si určit, jaké stanovisko k historii zaujme. Buď se snažíte vzdalovat a používat pouze nová media nebo historii přijmete jako rodinného člena. Pro mě je historický odkaz dějin umění jako základní surovina pro tvoření nových prací. 

4) Na čem momentálně pracujete?

V současné době pracuji na sérii velkých figurálních obrazů, kde hlavní roli hrají tři lidé, dva muži a jedna žena. Jsou to poutníci, kteří cestují krajinou. A v úžasu pozoruji proměny, které probíhají díky technologiím. Celá myšlenka spočívá v záznamu lidské bytosti, v překvapení z příchodu nových výzev, kterým čelí každá generace. 

Hynek Martinec se již v minulosti účastnil řady skupinových i samostatných výstav a jeho díla jsou součástí významných tuzemských i zahraničních sbírek, od Národní galerie v Praze po British Museum v Londýně. 

Autor: 
Aneta Kopecká