Tajná místnost ve Florencii plná Michelangelových skic se otevřela veřejnosti

Pohled na celou sklepní místnost. Zdroj: Francesco FantaniPohled na celou sklepní místnost. Zdroj: Francesco Fantani
Detailnější pohled na kresby. Zdroj: Paolo Woods, National Geopgraphic Detailnější pohled na kresby. Zdroj: Paolo Woods, National Geopgraphic
Pohled na detaily kreseb a na malé šrafované okno, které bylo jediným Michelangelovým zdrojem světla. Zdroj: Musei del Bargello, Francesco Fantani Pohled na detaily kreseb a na malé šrafované okno, které bylo jediným Michelangelovým zdrojem světla. Zdroj: Musei del Bargello, Francesco Fantani

Kresby uhlem na stěnách byly objevené ve sklepě pod Medicejskou kaplí ve Florencii. Odborníci se shodují na tom, že náčrty jsou s velkou pravděpodobností dílem slavného renesančního umělce.

Michelangelovy tajné skici, které byly dlouho skryty před veřejností, jsou nyní konečně přístupné v malé sklepní místnosti pod kaplí Medicejů v bazilice San Lorenzo ve Florencii. Tato místnost, která kdysi sloužila jako úkryt pro Michelangela, je plná jeho kreseb a náčrtů, které vytvořil v roce 1530, kdy se skrýval před rozsudkem smrti vydaným papežem Klementem VII.

Michelangelo strávil v úkrytu asi dva měsíce, během nichž vytvořil desítky kreseb, které připomínají jeho předchozí díla, včetně kresby Ledy a labutě, obrazu vytvořeného ve stejném roce, který byl později ztracen. Další kresby připomínají některé akty, které Michelangelo namaloval v Sixtinské kapli a jedna skica je podobná jeho soše Davida. Jiné odrážejí postavy zdobící hrobku rodiny Medicejů a jedna kresba je podobná postavě z obrazu Pád Phaetonu (1533).

O existenci kreseb se nevědělo až do roku 1975, kdy tehdejší ředitel Medicejských kaplí Paolo Dal Poggetto hledal vhodný prostor pro vytvoření nového východu z muzea. Pod skříní našel padací dveře, které vedly do 10 metrů dlouhé a tři metry široké místnosti. Skici byly odhaleny poté, co byly odstraněny stěny komory, která až do roku 1955 sloužila ke skladování uvolněného uhlí, než byla na další dvě desetiletí uzavřena.

Místnost je veřejnosti je přístupná do 30. března 2024. Nicméně, aby si zájemci mohli kresby prohlédnout, budou potřebovat opravdové štěstí. Do místnosti mohou vstoupit najednou pouze čtyři lidé po dobu maximálně 15 minut a všechny vstupenky jsou již vyprodané. Stanovená doba 15 minut je zavedená s cílem vystavovat díla co nejméně expozici LED osvětlení.

Dle ředitelky muzea Paoly D’Agostino ještě určitě bude možnost kresby navštívit, avšak musí s kolegy pečlivě sledovat reakci děl na světlo, vlhkost a teplotu. Pokud monitorování proběhne v pořádku, v budoucnu otevřou pro návštěvníky další termíny.

Autor: 
Viktorie Kosejková - 12.2.2024