Tatramatka za 1,12 milionu Kč!

Michael Rittstein, Tatramatka, 1982, Foto: Auktionshaus Stahl Michael Rittstein, Tatramatka, 1982, Foto: Auktionshaus Stahl
Olej na plátně Tatramatka z roku 1982 českého malíře Michaela Rittsteina vytvořil nový aukční rekord za Rittsteinovo dílo! 
Olej na plátně Tatramatka z roku 1982 českého malíře Michaela Rittsteina vytvořil nový aukční rekord za Rittsteinovo dílo! Tatramatka byla dražena dne 25. 9. 2021 v aukční síni Auktionshaus v Hamburgu. Tento velkoformátový obraz o rozměrech 200 x 250 cm se prodal v přepočtu za 1,12 milionu korun. Pro malíře je to zcela poprvé, kdy cena za jeho dílo v aukci vyšplhala na více než 1 milion korun. Jeho dosavadní aukční maximum činilo 700 000 Kč, tuto částku zaplatil zájemce za dílo Pocta Maroldovi – Večeře u psů z roku 1987. 
 
Obecně se tvorba Michaela Rittsteina mezi sběrateli umění a investory těší nemalému zájmu. Pokud se na aukčním trhu nějaké malířovo dílo objeví, skoro vždy najde kupce. Na trhu se objevují jak starší díla, tak i malířovy novější obrazy. Nicméně nutno dodat, že jeho starší díla, která pocházejí z 80. a 90. let, jsou na trhu raritnější a rovněž se o něj „na sále“ více bojuje. To však nic nemění na tom, že díla z jiných tvůrčí období Michaela Rittsteina jsou rovněž kvalitní a jsou také výbornou investicí.
Michael Rittstein je český výtvarník, jenž se svým výrazným výtvarným projevem řadí mezi významné představitele expresivní figurální malby. Akademii výtvarných umění v Praze vystudoval v letech 1968 až 1974 u Arnošta Paderlíka. I on samotný si vyzkoušel pedagogickou praxi, když do roku 2018 vedl Malířský ateliér III. na pražské Akademii. Je členem dnes již ikonického volného sdružení umělců s názvem 12/15 Pozdě, ale přece. To sdružovalo výtvarné umělce, kteří nastoupili na uměleckou scénu v období tzv. normalizace. Pro Rittsteinova díla je signifikantní humor – groteska, jeho díla jsou vtipná až provokativní. Pro své náměty nechodí daleko, nebojí se čerpat inspiraci jak ze světa lidí, tak i ze světa zvířat. Dále je mistrem barevného koloritu a obdivuhodně pracuje s barvou samotnou. Jeho díla jsou často výrazně pastózní. 
 
Obrazy Michaela Rittsteina nalezneme v řadě významných veřejných a soukromých sbírek po celém světě, například v Národní galerii v Praze, v Centre G. Pompidou v Paříži či v Albertině ve Vídni. I tato skutečnost nepochybně svědčí o kvalitě díla tohoto výtvarníka.
Autor: 
Andrea Otevřelová - 13.11. 2021