Terasa pavilonu Expo 58 byla otevřena veřejnosti, nechyběl ani primátor Bohuslav Svoboda

Vladimír Lekeš, Bohuslav Svoboda a Michael Rittstein při slavnostním otevření terasy, foto: Jiří Benák
Terasa byla otevřena veřejnosti, foto: Jiří Benák
Bohuslav Svoboda a Vladimír Lekeš pronesli slavnostní řeč, foto: Jiří Benák
Michal Pavlíček při svém vystoupení, foto: Jiří Benák
Slavnostní proslov Vladimíra Lekeše, Bohuslava Svobody a Michaela Rittsteina, foto: Jiří Benák

Terasa exkluzivního pražského pavilonu Expo 58, pod kterou se nachází unikátní renesanční viniční sklepy z 16. století, byla po rekonstrukci znovu zpřístupněna. Slavnostní zahájení doprovázela také vernisáž žádaného současného malíře Michaela Rittsteina. 

Letenský pavilon Expo 58 je jednou z nejkrásnějších staveb světové architektury a unikátním prvkem pražských Letenských sadů. V roce 1992 byl spolu s historickým centrem Prahy dokonce zapsán na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Dnes se stal pavilon sídlem mezinárodně uznávané galerie a aukční síně, Adolf Loos Apartment and Gallery, která v něm po rozsáhlé rekonstrukci sídlí od konce roku 2021. Dne 30. 5. 2024 došlo také k očekávanému otevření terasy, příslušící k tomuto objektu, jejíž opravu do původní podoby Adolf Loos Apartment and Gallery zaplatila bez jakéhokoliv grantu. Veřejnost tak může znovu ocenit její krásu a užívat si panoramatického výhledu od Karlína až po Pražský hrad z tohoto jedinečného místa. Pod terasou se navíc nacházejí nejstarší viniční sklepy v Praze již z roku 1540. Slavnostní otevření poctil svou návštěvou také primátor hlavního města Prahy, Bohuslav Svoboda, který spolu s ředitelem zmíněné galerie, Vladimírem Lekešem, a věhlasným českým malířem, Michaelem Rittsteinem, symbolicky přestřihl stuhu a společně zahájili celou akci. Nová budoucnost terasy tak byla tímto dnem pokřtěna. 

Po otevření následoval na počest této velkolepé události krátký koncert jednoho z nejlepších českých skladatelů, kytaristů a zpěváků, Michala Pavlíčka, a vernisáž obrazů uznávaného tuzemského malíře, představitele současného trendu „nové exprese“ a moderní české grotesky, Michaela Rittsteina. Také o jeho díla projevila v tento významný den veřejnost nevídaný zájem. Známý umělec osobně provedl příznivce svojí pestrou tvorbou s poutavým výkladem o námětech a procesu vzniku každého díla. Pavilon Expo 58 byl v mládí dokonce Rittsteinovou oblíbenou destinací, kde s rodinou a blízkými rád trávil čas. Nyní zde bude jeho autorská výstava plná jasných akrylových barev, kontroverzních, groteskních námětů a osobitého pohledu na svět k vidění do 14. 7. 2024.

Autor: 
Klára Pokorná - 31. 5. 2024