Tip na výstavu: Česká a Slovenská architektura v Jízdárně Pražského hradu

Pohled do expozice české a slovenské architektury v Jízdárně Pražského hradu, zdroj: Architecture WeekPohled do expozice české a slovenské architektury v Jízdárně Pražského hradu, zdroj: Architecture Week
Pohled do expozice české a slovenské architektury v Jízdárně Pražského hradu, foto: M. Stacho, Fakulta architektúry a dizajnu STU v BratislavePohled do expozice české a slovenské architektury v Jízdárně Pražského hradu, foto: M. Stacho, Fakulta architektúry a dizajnu STU v Bratislave
Model Kostela Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze, foto: NovinkyModel Kostela Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze, foto: Novinky
Model Národního Slovenského muzea, foto: M. Stacho, Fakulta architektúry a dizajnu STU v BratislaveModel Národního Slovenského muzea, foto: M. Stacho, Fakulta architektúry a dizajnu STU v Bratislave
Model budovy Slovenského rozhlasu, foto: NovinkyModel budovy Slovenského rozhlasu, foto: Novinky
Jízdárna Pražského hradu, foto: NovinkyJízdárna Pražského hradu, foto: Novinky

Od 10. října do 30. listopadu je možné navštívit nejrozsáhlejší retrospektivní výstavu české a slovenské architektury v Jízdárně Pražského hradu. Vstup pro veřejnost je zcela zdarma.

Tato ojedinělá výstava se koná u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České a Slovenské republiky. Návštěvníci se mohou těšit na nejrozsáhlejší retrospektivu architektury v našich zemích za více než půl století. Na rozloze o 2 000 metrech čtverečních se totiž objeví více než 500 nejvýznamnějších architektonických děl od architektů, kteří v oboru působili od konce 19. století až do současnosti jak u nás, tak na Slovensku.

Jedná se o ilustrace fyzické podoby našich měst a krajiny, jak se vyvíjely za poslední století. Vývoj české a slovenské architektury se představí v etapách. Tou první je historická osa, která ilustruje nejdůležitější tendence vývoje architektury od roku 1918 až 1989. Součástí je národní sloh, vliv cihlové holandské architektury, poetismus, funkcionalismus až po tendence postmoderny a liberalismu 80. let  20. století. Druhá etapa – architektura nové éry vzniká za intenzivní odborné spolupráce měst v Čechách i na Slovensku s ambicí prezentovat nejdůležitější výsledky výstavby v éře svobodného tržního hospodářství. Třetí fáze návštěvníkům přiblíží klíčové momenty vývoje architektury obou zemí.

Uprostřed expozice je nainstalován „strom republik“, kde jsou zavěšeny portréty významných tvůrců, kteří symbolicky pozorují výsledky své profesní aktivity. Kolem dominují modely z České republiky a Slovenska.

Divák zde může také spatřit modely škol, památníků, obchodních domů, celých čtvrt či model letiště. Většina těchto modelů je zapůjčena u státních a soukromých institucí z České a Slovenské republiky. Některé modely jsou původní, avšak mnoho z nich byly vytvořeny specificky pro tuto výstavu. Celou expozici doprovázejí fotografie nejvýznamnějších děl architektury u nás i na Slovensku.

Výstava vznikla pod vedením kurátorů prof. Matúše Dully a prof. Vladimíra Šlapety. Veřejnosti je přístupná od 10. října – 30. listopadu 2023 v Jízdárně Pražského hradu. Otevřeno je denně od 10–18 hodin a vstup je zcela zdarma.

Autor: 
Julie Jakl - 17.11.2023