Umělecká inspirace Yoko Ono: Trauma z dětství za druhé světové války

Sean Ono Lennon na fotografii se svou matkou Yoko Ono v roce 1983. Zdroj: BBCSean Ono Lennon na fotografii se svou matkou Yoko Ono v roce 1983. Zdroj: BBC
Ono's Sky TV 1966/2014 - na útěku z války jako dítě našla útěchu v přítomnosti nebe. Zdroj: Hirshhorn Museum and Sculpture Garden/ Cathy CarverOno's Sky TV 1966/2014 - na útěku z války jako dítě našla útěchu v přítomnosti nebe. Zdroj: Hirshhorn Museum and Sculpture Garden/ Cathy Carver
Secret Piece byl součástí interaktivního uměleckého díla Grapefruit, 1964, vystaveného v Tate's Yoko Ono. Zdroj: BBCSecret Piece byl součástí interaktivního uměleckého díla Grapefruit, 1964, vystaveného v Tate's Yoko Ono. Zdroj: BBC
Ono spolupracovala s Lennonem na různých dílech a happeningách, včetně "lůžka pro mír" v roce 1969. Zdroj: BBCOno spolupracovala s Lennonem na různých dílech a happeningách, včetně "lůžka pro mír" v roce 1969. Zdroj: BBC

V roce 1945 byla Yoko Ono poslána spolu se svými mladšími sourozenci na japonský venkov, aby unikli útokům na velká města během druhé světové války. Její rodné město Tokio bylo bombardováno Spojenými státy, což si vyžádalo až 100 000 obětí. Tehdy bylo Yoko 12 let a ačkoliv pocházela z bohaté rodiny, během války trpěli hladem.

Podle syna Yoko Ono, 48letého americko-britského hudebníka a producenta Seana Ono Lennona, jeho matka hrála se svými sourozenci imaginární hry s jídlem, kde se předstíralo, že jedí jídlo. “Můžu říct, že kořeny jejích konceptuálních prací začaly právě tam ve válce – když byla hladová a uvědomila si sílu představivosti," uvádí Sean Ono Lennon.

Je možné tvrdit, že to přímo ovlivnilo vznik ikonické písně Imagine, kterou zná snad každý. Píseň z roku 1971 byla spolunapsána Yoko Ono a jejím manželem, Johnem Lennonem, ačkoli v době vydání písně byl uveden pouze Lennon.

Zatímco mnozí vnímají Yoko Ono jednoduše jako manželku Johna Lennona, její umělecký vliv sahá daleko před jejich setkání v roce 1966. Už od přestěhování do New Yorku, na počátku 50. let, byla Yoko Ono vlivnou významnou multimediální umělkyní a hudebnicí. Ve městě spolupracovala s dalšími umělci, včetně amerického skladatele Johna Cage a hudebníka a performera La Monte Younga.

Také byla pozvána, aby se stala součástí Fluxusu, mezinárodního avantgardního uměleckého kolektivu populárního v 60. a 70. letech pro jejich experimentální vystoupení.

Dříve ve své kariéře byla Ono známa zejména svými "instrukčními kousky", které původně začaly jako pozvánka pro diváky k interakci s jejími díly. Yoko Ono například žádala lidi, aby svázali jakoukoli část svého těla nebo zapálili sirku a sledovali, dokud nezhasne.

Díky této kreativitě byla její práce vystavená v některých z nejlepších muzeí světa, včetně retrospektivy z roku 2015 v Muzeu moderního umění v New Yorku s názvem Yoko Ono: One Woman Show, 1960-1971, a před nedávnem začala velká výstava v Tate Modern v Londýně, Yoko Ono: Hudba mysli. Výstava Tate sleduje umění Yoko Ono od poloviny 50. let do současnosti a je přístupná až do konce srpna.

Autor: 
Eszter Srna - 4.3.2024