Umění Giorgia Morandiho vystaveno v Estorick Collection v Londýně

Giorgio Morandi, Autoportrét, 1925, zdroj: Estorick Collection of modern italian artGiorgio Morandi, Autoportrét, 1925, zdroj: Estorick Collection of modern italian art

Boloňský malíř Giorgio Morandi (1890-1964) je dnes považován za jednu z klíčových postav umění 20. století. Až do konce dubna je možné obdivovat jeho díla v muzeu Erica Estoricka, amerického sociologa a spisovatele, který založil v Londýně privátní muzeum zasvěcené modernímu italskému umění. Vystavená díla pochází ze sbírky muzikologa a sběratele Luigi Magnaniho, který se s Morandim osobně znal

Giorgio Morandi prožil celý svůj život v Bologni. Poté, co mu zemřel otec, se stal hlavou rodiny a strávil celý svůj život se svou matkou a sestrami. Nikdy se neoženil.

Vystudoval Akademii krásných umění v Bologni, už během studií na něj měli velký vliv André Derain, Pablo Picasso a Paul Cézanne. Silně na něj zapůsobilo i dílo starých italských mistrů, zejména díla Giotta, Pierra della Francesca a Paola Uccella. Později se zapojil do hnutí futuristické i metafyzické malby. Ačkoliv Morandi maloval portréty i krajiny, nejvíce se proslavil malbou zátiší.

Ve svých zátiších mistrně aranžuje vázy, láhve a hrnce do kompozic ideální harmonie v bílých, béžových a hnědavých odstínech. Zátiší a věci na nich zobrazené žijí svým tichým životem. Morandi v nich navazuje jak na metafyzický odkaz Chiricův, tak i na pokorné a trpělivé hledání reality, schované za pouhým vizuálním vjemem, v tvorbě Cézannově.

Poté, co mistr zátiší oslavil četné úspěchy ve své rodné Itálii, vynesla jej do celosvětového povědomí výstava v Metropolitním muzeu v New Yorku v roce 2008.

Současná přehlídka v londýnské Estorick Collection prezentuje na padesát umělcových děl, včetně skvělého autoportrétu z roku 1925, kdy umělci bylo 35 let a byl na vrcholu svých sil. Dalšími zajímavými díly jsou metafyzické zátiší a typická Morandiho nature morte.

V samostatném sále výstavy je vystaveno všech 27 děl ze sbírky pana Estoricka. Muzeum výstavou Morandiho důstojně připomíná 25 let své existence.

Výstava "Giorgio Morandi: mistrovská díla z fondace Rocca-Magnani" se koná od 6.1.2023-30.4.2023 v Estorick Collection of Modern Italian Art v Londýně na adrese 39a Canonbury Square, London N1 2AN.

Otevřeno: Středa: 11.00 – 18.00, Čtvrtek: 11.00 – 20.00, Pátek: 11.00 – 18.00, Sobota: 11.00 – 18.00, Neděle: 12.00 – 17.00

Autor: 
David Bareš - 20.1.2023