Unikátní obraz namalovaný všemi členy Beatles: Rarita v Christie's

Images of a Woman, The Beatles, 1966. Zdroj: Christie‘sImages of a Woman, The Beatles, 1966. Zdroj: Christie‘s
Fotografie členů kapely pořízená Robertem Whitakerem. Zdroj: Christie‘sFotografie členů kapely pořízená Robertem Whitakerem. Zdroj: Christie‘s
Fotografie členů kapely pořízená Robertem Whitakerem. Zdroj: Christie‘sFotografie členů kapely pořízená Robertem Whitakerem. Zdroj: Christie‘s

Společné dílo vytvořené Beatles v japonském hotelu, se stává raritou na aukci s odhadovanou cenou 400 000 až 600 000 dolarů.

Beatles, ikony hudebního světa, nezanechali svůj umělecký talent jen na pódiu. V nečekaném záblesku tvůrčí inspirace na svém japonském turné v roce 1966 vytvořili společně obraz nazvaný Images of a Woman (Obrazy ženy), který se bude dražit za necelý měsíc.

Dílo vzniklo, když Beatles byli uprostřed intenzivního turné, během kterého odehráli pět koncertů za pouhé tři dny ve slavné japonské aréně Nippon Budokan – ale když nevystupovali, museli být zalezlí v prezidentském apartmá tokijského Hiltonu na příkaz místních úřadů, které měly obavy o jejich bezpečnost.

Vznikl zde jedinečný okamžik, kdy se kapela rozsadila kolem stolu a mezi nimi ležel prázdný japonský papír. Doprostřed položili lampu, která nejen zatížila papír, ale poskytovala i optimální osvětlení. Každý z členů seděl v jednom rohu a maloval něco jiného. Fotograf Robert Whitaker, člen doprovodu turné, sdílel, že se vše odehrávalo za zvuků nahrávek pro album Revolver což přidává další vrstvu výjimečnosti tomuto uměleckému dílu.

Images of a Woman, které se objeví na únorové aukci Christie's v New Yorku, je pozoruhodnou raritou a dle odborníků se jedná o jediné umělecké dílo společně vytvořené všemi čtyřmi Beatles (nebo alespoň podepsané všemi čtyřmi).

Odhadní cena se pohybuje mezi 400 000 - 600 000 dolary. Dílo je ze soukromé sbírky a má rozměry 54.6 x 78.8 cm. Dílo se bude dražit konkrétně 1. února.

Autor: 
Viktorie Kosejková - 19.1.2024