Uplynulo 140 let od narození otce kubismu!

Pablo Picasso, Foto: gettyimagesPablo Picasso, Foto: gettyimages
Pablo Picasso, Alžírské ženy (verze „O“), 1955, Foto: Artplus Pablo Picasso, Alžírské ženy (verze „O“), 1955, Foto: Artplus
Pablo Picasso, Chlapec s dýmkou, 1905, Foto: Artplus Pablo Picasso, Chlapec s dýmkou, 1905, Foto: Artplus
Dne 25. října 2021 uplynulo 140 let od narození španělského génia Pabla Picassa, malíře a sochaře, jenž stál u zrodu kubismu (společně s malířem Georgesem Braquem) a byl jedním z nejvýznamnějších umělců 20. století. 
 
Dne 25. října 2021 uplynulo 140 let od narození španělského génia Pabla Picassa, malíře a sochaře, jenž stál u zrodu kubismu (společně s malířem Georgesem Braquem) a byl jedním z nejvýznamnějších umělců 20. století. Umělec se zkraje své výtvarné činnosti nedočkal příliš výrazného uznání, nicméně postupem času jeho reputace rostla a později byl uznán za malíře génia, jenž svým dílem předběhl svou dobu. Svými díly ovlivnil nespočet výtvarníků a nadále je pro řadu umělců velkou inspirací. 
 
Pablo Picasso se narodil v roce 1881 ve Španělsku a již od útlého mládí byl veden k umění. Jeho otec byl malíř, a tak mladého Pabla naučil například kresbě a malbě olejovými barvami. Posléze se Picasso přihlásil na Akademii de San Fernando v Madridu, nicméně studia nedokončil. Dalším krokem v životě malíře bylo přestěhování z Madridu do Paříže, která v té době byla centrem moderního umění v Evropě. Nicméně zkraje zde mladý Picasso zažíval jen chudobu. Posléze se v Paříži obklopil řadou významných umělců a mecenášů, jako byli André Breton, Guillaume Apollinaire či Gertruda Stein, kterou dokonce i portrétoval. Během svého života potkal řadu žen, které se velmi často staly jeho modelkami či múzami. 
 
Tvorbu Pabla Picassa řadíme do několika fází. Nejranější je jeho modré období, to datujeme od roku 1901 do roku 1904. V modrém období maluje tmavé obrazy, kde převládají modré a modrozelené barvy. Co se týče námětů jeho obrazů v této době, jde především o smutné až sociální náměty. Od roku 1905 Picasso přechází k veselejším námětům s růžovým až oranžovým koloritem, toto jeho období nazýváme růžovým a trvá do roku 1907. 
 
Poté se v jeho tvorbě objevují díla inspirovaná africkým uměním. Na počátku tohoto období stojí jeho dnes již ikonický obraz Avignonské slečny z roku 1907. Tento protokubistický obraz je dodnes považován za klíčové dílo pro následující rozvoj kubismu a současně i moderního umění. Picasso se zde inspiroval iberskými a africkými maskami, ty využil k obrazu svému a tuto inspiraci použil pro obličeje všech přítomných postav na obraze. Obraz je možné zhlédnout v Muzeu moderního umění v New Yorku. Po vytvoření tohoto díla Picasso plynule přechází ke kubistické tvorbě. 
V roce 1909 společně s Georgesem Braquem stojí u zrodu kubismu, konkrétně analytického kubismu. Jedná se o období, kdy je často obtížné rozlišit, který z těchto dvou umělců daný obraz vytvořil. Díla z této doby jsou v temně hnědých barvách. Důležité je, že jsou malovány tak, jako by byly viděny z více úhlů najednou. Dalším stupněm kubistického umění je syntetický kubismus, v této fázi Picasso na obrazy lepil různé papíry či útržky noviny, což je pro dějiny výtvarného umění velmi zásadní, jelikož se jednalo o zcela první použití koláže ve výtvarném umění. 
 
Ve 20. letech se Picasso odvrací od kubismu a tvoří v neoklasicistním stylu. Poté se ve 30. letech v jeho dílech objevuje motiv minotaura, tímto námětem se umělec přiblížil k surrealismu. Minotaurus se objevuje na Picassově snad nejznámějším díle ze 30. let 20. století, tím je jeho ikonický obraz Guernica
 
Po 2. světové válce se Picasso mimo malířskou tvorbu začal věnovat i keramice, konktrétně maloval na porcelánové talíře a také navrhoval design na látky. Spolupracoval například se známým podnikatelem v textilním průmyslu Zikou Ascherem, který původně pocházel z Československa, a Picasso pro jeho firmu navrhoval potisky na hedvábné šátky.
 
V 50. letech Picasso vytváří díla, která jsou jakousi interpretací obrazů starých mistrů. Jeho pozdní díla jsou značně různorodá, neboť jsou směsicí všech dosavadních stylů, které si Picasso za svůj život osvojil. 
 
Picassova díla okupují řadu cenových rekordů a jsou přímo tahákem pro sběratele umění a investory. Díla Pabla Picassa nechybí na žádné z renomovaných zahraničních aukcí a pokaždé se výrazně hlásí o pozornost. Za více než sto milionů dolarů byl jeho obraz poprvé prodán v květnu 2004 a od té doby se Picassovy obrazy neustále pohybují mezi nejdražšími díly prodanými v aukci. V roce 2015 se v aukční síni Christie’s v New Yorku dražil Picassův obraz Alžírské ženy (verze „O“) z roku 1955. Prodal se za rekordních 179,4 milionů dolarů a do dnešní doby se jedná o nejdražší obraz tohoto španělského génia. 
Autor: 
Andrea Otevřelová - 5.11. 2021