Výstava ikonických hraček Libuše Niklové

Libuše Niklová: Kocour Líba, foto: archiv UMP v PrazeLibuše Niklová: Kocour Líba, foto: archiv UMP v Praze

Libuše Niklová byla světoznámá česká designérka hraček. Vytvořila přes 230 originálních hraček, které se vyráběly v mnoha variantách, mezi největší fenomén patřily tzv. harmonikové hračky, jejichž kopie lze do 2.10.2022 navštívit na výstavě v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze

Výstava představuje spolu s původní řadou zvířátek i kopie těchto harmonikových hraček. 

Například její slavný Kocour z roku 1963 překročil hranice tehdejšího Československa a postupně byl upravován podle lokálního vkusu a zejména tak, aby nebyl úplně stejný jako originál. Tyto mutace hraček designérky Libuše Niklové byly vyrobeny bez jejího vědomí, odborníci a sběratelé původně věděli pouze o třech zemích, kde ke kopiím došlo.

Lukáš Toman vypátral a zdokumentoval celkem přes 130 různých verzí harmonikových hraček z více než dvaceti zemí světa. Mnoho z nich je na této výstavě k vidění.

Harmonikový kocour byl a stále je světovým fenoménem, proto se stal jednou z tváří 26. generální konference ICOM (International Council of Museums) konané v Praze tohoto roku. Při této příležitosti se ICOM rozhodl kocoura pojmenovat a dostal jméno Líba.

Synem Libuše Niklové je český malíř, hudebník, fotograf a divadelník Petr Nikl. Pro jeho obrazy je typická decentní barevnost a již několikrát se objevily v aukcích Adolf Loos Apartment & Gallery. V roce 1995 Petr Nikl obdržel cenu Jindřicha Chalupeckého.

Autor: 
Kateřina Sokolová - 21.9.2022