Výstava LOOK v Palais Goëss-Horten ve Vídni

Kees van Dongen, Komedie (Montparnasse Blues, asi 1925, © Bildrecht, Vídeň, 2022, sbírka Heidi HortenKees van Dongen, Komedie (Montparnasse Blues, asi 1925, © Bildrecht, Vídeň, 2022, sbírka Heidi Horten

První tematická výstava je poctou zakladatelce muzea Heidi Goëss-Horten

Upozorňuje na umění a módu a jejich inspirativní propojení v novém muzeu. Klíčovými tématy sbírky Heidi Horten jsou "vzhled" žen a pohled na ženy, stejně jako další aspekty spojené s ženskostí. Na základě těchto témat výstava v osmi kapitolách zkoumá různé tematické otázky.

Zahrnuje široké spektrum od devatenáctého století až po současnost, zahrnující okouzlující divy, moderní avantgardní ženy, kontemplativní portréty, psychologicky pronikavé ženské obrazy, fetišistické doplňky, akty i feministické protipohledy. Tato díla patřila ke sběratelovým bezprostřednímu světu. Prozrazují její vysoce osobní výběr a svým způsobem odrážejí stránky její silné a sebevědomé osobnosti.

Kromě toho výstava představuje šaty haute couture od Christiana Diora, Givenchyho, Yvese Saint Laurenta, Jeana Patoua a Jeana-Louise Scherrera, ušité exkluzivně pro Heidi Goëss-Horten. Móda je od devatenáctého století chápána jako paradigma moderní kultury, seismograf tady a teď, zeitgeistu, společnosti a jejích změn. Oděv je prostředkem komunikace v látce, stejnou měrou skrývá i odhaluje, slouží jako prostředek sebevyjádření i k ochraně a zakrytí těla.

Nejedná se o výstavu módy, ale na této přehlídce umění a móda vstupují do nového vztahu, do vnitřního dialogu, který je umocněn spoluprací s módním návrhářem vídeňského původu Arthurem Arbesserem.

Výstižný název LOOK! si pohrává s významem vzhledu, "look" a stylu, ale lze jej chápat i jako výzvu k prozkoumání tohoto ženského a pravděpodobně nejosobnějšího aspektu kolekce Heidi Goëss-Horten.

S díly Friedricha von Amerlinga, Francise Bacona, Alexandra Caldera, Keese van Dongena, Jeana Dubuffeta, Lyonela Feinigera, Augusta Mackeho, Henriho Matisse, Pabla Picassa, Mimmo Rotella, Nikiho de Saint Phalle, Andyho Warhola a současnými díly Sylvie Fleury, Gelatina, Leny Henke, Birgit Jürgenssen, Michèle Pagel, Philippa Timischla a dalších.

 

LOOK
21. října 2022 - 16. dubna 2023
Heidi Horten
Kolekce, Vídeň

www.hortencollection.com

Autor: 
Pia Saaf - 18.10.2022