Začátek léta po COVIDu. Kam za uměním?

Jaromír Typlt: Men, zdroj: Alšova Jihočeská GalerieJaromír Typlt: Men, zdroj: Alšova Jihočeská Galerie
Andrej Bělocvětov, zdroj: ESACAndrej Bělocvětov, zdroj: ESAC
Jan Jiří Hertl: Krajina zázraků, zdroj: Oblastní galerie LiberecJan Jiří Hertl: Krajina zázraků, zdroj: Oblastní galerie Liberec
Max Kaminsky: Judita, zdroj: Oblastní galerie LiberecMax Kaminsky: Judita, zdroj: Oblastní galerie Liberec
Přesměrovaný hovor, zdroj: zámek Krásný DvůrPřesměrovaný hovor, zdroj: zámek Krásný Dvůr
Přesměrovaný hovor, zdroj: zámek Krásný DvůrPřesměrovaný hovor, zdroj: zámek Krásný Dvůr
Přesměrovaný hovor, zdroj: zámek Krásný DvůrPřesměrovaný hovor, zdroj: zámek Krásný Dvůr
Theodor Pištěk, zdroj: Alšova Jihočeská galerieTheodor Pištěk, zdroj: Alšova Jihočeská galerie

Po dlouhé pauze, vynucené epidemií COVIDu, se na přelomu jara a léta roku 2022 rozjíždí naplno také kulturní život. Dovolte nám představit několik výstav a projektů, které určitě stojí za návštěvu a shlédnutí

"Přesměrovaný hovor", projekt spojující „staré“ s „novým“, nabízí zámek a zámecký park v Krásném Dvoře u Podbořan na Karlovarsku. Objekty a sochy studentů Lukáše Rittsteina ze sochařského ateliéru AVU se snaží v zajímavém experimentu propojit nejmodernější umění se specifickým duchem historického areálu a to nejen na „čestném dvoře“, ale také v Lusthausu a na dalších místech. Vystavují: Ruslan Vysokikh, Ondřej Navrátil a Patrik Adamec, kurátorem projektu je Filip Kazda, který vede ateliér v Kampusu Hybernská a galerii HYB4.

Navštívit můžete do 31. 8. 2022

 

Přes dvě stě obrazů a kreseb Andreje Bělocvětova představí českokrumlovské Egon Schiele Art Centrum při příležitosti připomenutí 100. výročí od narození tohoto fenomenálního, byť silně introvertního malíře. Výstavu Andrej Bělocvětov/Belotsvetov (1923 Praha – 1971 Praha) budou rovněž doprovázet snímky Josefa Sudka, Bělocvětovova přítele a mecenáše, který malíře fotografoval v jeho ateliéru.

Výstav potrvá do 31. 12. 2022

 

Origami ze skla a zrcadel, tak by se dala nazvat instalace japonského umělce Tetse Ohnariho, která je k vidění rovněž v Egon Schiele Art centru uprostřed Českého Krumlova. Dílo odhaluje krásu tvoření, skládání a vlastně vůbec umělecké tvorby. Výstava Tets Ohnari – Jeřáb potrvá do 31. 12. 2022.

 

Provokativní téma – mužské tělo ze sbírky Roberta Runtáka – představí výstava Men v prostorách zámecké jízdárny v Hluboké nad Vltavou. Alšova jihočeská galerie zde představí tvorbu známých autorů současnosti i minulosti: Michala Pěchoučka, Alexandra Tinei, Ivana Pinkavy, Matouše Háši, Andreje Dúbravského, Davida Černého, Maxe Švabinského, Ivany Lomové, Dity Pepe, Zbyňka Sedleckého nebo Ivana Ouhely. Výstavu připravil kurátor Jan Kudrna. K vidění do 2. 10. 2022.

 

Theodora Pištěka a jeho „senzační realismus“ není prakticky nutné představovat. Proslulý malíř, kostýmní výtvarník a scénograf, který získal slavného filmového Oscara za svůj příspěvek k filmu Miloše Formana Amadeus. Pištěkovo okouzlení technikou prozrazuje, že malíř býval i automobilovým závodníkem. Výstavu Theodor Pištěk - senzační realismus chystá kurátor Martin Dostál. Navštívit ji můžete v Alšově jihočeské galerii Hluboká nad Vltavou od 26. 6. - 30. 10. 2022.

Play it again – Studio Najbrt, tak se jmenuje projekt Galerie umění Karlovy Vary, jehož cílem je zmapovat dvacet osm let trvající spolupráci s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary. Ta bude prezentována především plakáty, tiskovinami, ale i mnoha dalšími předměty, které každoročně pro festival vytvářejí přední designéři jako Aleš Najbrt, Zuzana Lednická, Marek Pistorius nebo Jakub Spurný. Výstava potrvá od 2. 7. do 28. 8. 2022.

Díla neoexpresivního německého malíře Maxe Kaminského, jednoho z nejvlivnějších výtvarníků druhé poloviny 20. století, nabízí ke shlédnutí Oblastní galerie Liberec (OGLA). Představí i malířův obrat od neformálních trendů k nové figuraci 60. let 20. století.

Výstava je ke shlédnutí do 4. 9. 2022.

 

Krajiny zázraků, jak lze nazvat dílo „jednoho z malých mistrů“ našeho barokního umění, tedy především náboženské malby, Jana Jiřího Hertla (cca 1670–1740), který působil zejména v Mnichově Hradišti a Turnově, nabídne rovněž liberecká OGLA a to v termínu od 24. 6. do 9. 10. 2022.

 

Naopak, to nejsoučasnější z české umělecké scény nabízí Oblastní galerie Liberec pod názvem Intervence #31: Laureátky a laureáti Ceny Jindřicha Chalupeckého. Pět vizuálních umělkyň a umělců ve věku do 35 let, laureátek a laureátů 2021, jako Robert Gabris, Jakub Jansa, Valentýna Janů, Anna Ročňová a umělecký ne-kolektiv björnsonova (Nik Timková, Zuzana Žabková, Lucie Svoboda Mičíková, Lucia Kvočáková, Tamara Antonijević a Tanja Šljivar) budou návštěvníky konfrontovat prostřednictvím svých děl a objektů s obecnějšími otázkami, které aktuálně rezonují napříč uměleckou scénou. Lze shlédnout do 4. 9. 2022.

Autor: 
David Růžička - 20.6.2022