Zakladatel moderní abstrakce. Od narození malíře Františka Kupky uplynulo 150 let

František Kupka, Foto: Wikipedia Commons, CC0, volné díloFrantišek Kupka, Foto: Wikipedia Commons, CC0, volné dílo
František Kupka, Tryskání II, Foto: Sotheby'sFrantišek Kupka, Tryskání II, Foto: Sotheby's
Busta Františka Kupky, Foto: Adolf Loos Apartment and GalleryBusta Františka Kupky, Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery
František Kupka v roce 1928, za ním detail jeho obrazu Prisme (1913 - 1947), Foto: Wikipedia Commons, CC0, volné dílo, koláž Expo 58 artFrantišek Kupka v roce 1928, za ním detail jeho obrazu Prisme (1913 - 1947), Foto: Wikipedia Commons, CC0, volné dílo, koláž Expo 58 art
František Kupka, Diagonální plány I,1924, olej na plátně, Foto: Sotheby'sFrantišek Kupka, Diagonální plány I,1924, olej na plátně, Foto: Sotheby's

Světově uznávaný umělec a jeden ze zakladatelů moderního abstraktního malířství František Kupka by dne 23. září oslavil 150 let od svého narození. Svým silným nezaměnitelným dílem se Kupka nesmazatelně zapsal do dějin české i světové výtvarné tvorby. 

Do dějin světového malířství zasáhl František Kupka rozhodujícím způsobem v letech 1910–13, kdy vytvořil své první čistě abstraktní obrazy a souběžně s Wassily Kandinskym a Robertem Delaunaym uskutečnil historický průlom od zobrazující malby k abstrakci. Jeho vřelý vztah k hudbě se podílel na vzniku a realizaci dalšího nového výtvarného směru – orfismu, tedy směru, přibližujícímu malířství jiným uměním. Obrazy Františka Kupky, rodáka z Opočna, dnes na mezinárodních aukcích trhají cenové rekordy. 

Kupkův olej Tryskání II, z let 1922 až 1923, se v březnu v Londýně postaral o nový historický aukční rekord. Toto plátno se stalo nejdražším vydraženým dílem českého umělce vůbec. Nový majitel za něj zaplatil přes 230 milionů korun. Jeho tvorba se těší velké popularitě a zároveň je mezi sběrateli extrémně žádaná. 

Vášnivý sběratel umění a Kupkův podporovatel Jindřich Waldes 

Františka Kupku pojilo s úspěšným továrníkem Jindřichem Waldesem dlouholeté přátelství. Jindřich Waldes založil světové impérium s galanterií a slavnou značku Koh-i-noor, jehož výrobky jsou známé po celém světě i dnes. Waldes byl od počátku Kupkovým velkorysým podporovatelem, propagátorem jeho umění a pomohl Kupkovi přežít v nejhorších dobách. První sérii kreseb koupil Waldes od Františka Kupky v březnu 1919, kdy se seznámili v Paříži, postupně od malíře získal na 24 olejů, přes 260 akvarelů a kreseb. Jejich setkání postupně přerostlo v srdečné přátelství, které vydrželo až do počátku války. Waldes strávil za druhé světové války dva roky v koncentračním táboře, ačkoliv jeho rodina vykoupila jeho svobodu za jeden milion amerických dolarů, podnikatel zemřel roku 1941 v Havaně při dlouhé cestě lodí do USA. Jindřich Waldes by letos oslavil 145 let od svého narození a 80 let od svého úmrtí. 

Waldesova sbírka Kupkových děl byla nejvýznamnější sbírkou na světě a dnes tvoří základ sbírky Kupkových obrazů v Národní galerii v Praze. Část této sbírky po restituci (roku 1996 z Národní galerie v Praze) získala Národní galerie od pana George Waldese, syna Jindřicha Waldese, darem zpět.
 
Dnes je Kupkovo dílo dobře ochráněno Soupisem olejomaleb Františka Kupky, který vydala společnost Adolf Loos Apartment and Gallery ve spolupráci s Národní galerií v Praze, rakouskou Národní galerií Belvedere a výhradním držitelem autorských práv malíře francouzskou státní společností Adagp v Paříži. Jedná se o vůbec první a jediný ucelený Soupis olejomaleb Františka Kupky, jenž jistě zachránil Kupku před falzifikátory. Hlavní autor soupisu Vladimír Lekeš, jenž je zapsaný v Guide International des experts et spécialistes a  osobně zastupoval George Waldese ml.
 
V červnu roku 2017 proběhlo slavnostní odhalení pomníku tohoto významného malíře ve městě Opočno, které je rodištěm Františka Kupky. Bustu pro opočenský pomník darovala společnost Adolf Loos Apartment and Gallery a George Waldes. V září 2017 proběhlo následně slavnostní odhalení identického pomníku ve francouzském městě Puteaux, které jej bude symbolicky spojovat s městem Opočno. Městečko Puteaux leží na levém břehu řeky Seiny v blízkosti Paříže. František Kupka zde strávil většinu svého života.
 
Milovníci Františka Kupky se jistě můžou těšit na novou výstavu Kupka – Waldes – Carré, která se uskuteční v příštím roce v exkluzivním prostoru výstavní síně Adolf Loos Apartment and Gallery v galerii EXPO 58 ART v Letenských sadech. Představena budou i díla pocházející z proslulé sbírky významného pařížského galeristy Louise Carrého, který jako jediný Františka Kupku zastupoval (od roku 1951 do roku 1957). 

 

 

 

 

 

Autor: 
Aneta Kopecká - 22. 9. 2021