Zlatý déšť boha Dia přesahuje antiku v podobě vrcholného umění: mezi ním je i Kupkovo mistrovské dílo, které aspiruje na nový aukční rekord roku 2024

František Kupka, Danaé (kolem 1930), olej na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and GalleryFrantišek Kupka, Danaé (kolem 1930), olej na plátně. Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery
Tizian, Danaé a zlatý déšť, 1554, olej na plátně. Zdroj: Kunsthistorisches Museum WienTizian, Danaé a zlatý déšť, 1554, olej na plátně. Zdroj: Kunsthistorisches Museum Wien
Gustav Klimt, Danaé, 1907, olej na plátně, Zdroj: wikipediaGustav Klimt, Danaé, 1907, olej na plátně, Zdroj: wikipedia

Krása mystické princezny Danaé díky slavným malířům nikdy nevyhasla. V průběhu staletí dostala od nejslavnějších malířů mnoho tváří. Kupka skryl její sexualitu do podoby stroje na svém plátně Conception / Danae (Početí), které míří do aukce.

Tajuplnost řecké mytologie nepřestává inspirovat umělce po celém světě a často se tak vrací ke starým, slavným civilizacím a jejich legendám a mýtům. Své místo mezi nimi má i příběh o jediné dceři argejského krále Akrisia a královny Eurydiky. Princezna Danaé byla proslulá svoji krásou, avšak její otec pro ni připravil nemilý osud. Na základě hrozivé věštby, která mu vzala nejen naděje na dědice, ale dokonce mu předpověděla smrt, skryl svoji půvabnou dceru před světlem světa. Chtěl se uchránit před jejím potomkem, jehož rukou měl sám skonat. Danaé, odsouzené k věčnému panenství, se ale přesto podařilo z temného úkrytu okouzlit nejdříve samotného boha Dia, a poté i nejznámější malíře.

Oblibě umělců se těší především motiv způsobu, kterým Zeus k čarovné Danaé do jejího vězení pronikl. Ve snaze zplodit s ní syna se proměnil ve zlatý déšť, a tak princezna navzdory svému osudu skutečně otěhotněla a dala život dalšímu z antických hrdinů Perseovi. Božskou návštěvu ztvárnil například Tizian v díle s názvem Danaé a zlatý déšť (1554)  nebo Gustav Klimt ve své olejomalbě Danaé (1907). Kouzlo řeckého mýtu ožilo ale i na plátně věhlasného česko-francouzského malíře Františka Kupky – Conception / Danae (Početí). Zmíněnému abstraktnímu dílu se stejným motivem se přezdívá Kupkova Mona Lisa, jelikož se jedná o jednu z nejskvostnějších prací českého autora.

Na rozdíl od dvou uvedených malířů ale Kupka zašifroval mytologický erotický námět do technické podoby. V celém univerzu znázorněném na jediném plátně tak najdeme kruhy a páky, které převádějí energii z rotujícího žhavého jádra do levé části obrazu, kde je zpodobněn jakýsi chronometr, sloužící nejspíš k měření výkonu. Plátnu dominuje Kupkovo charakteristické pojetí odstínů šedé, které jsou doplněny o hnědé a tělově červené tóny. Jiskry vznášející se na plátně pak přímo odkazují k antickému motivu Diova zlatého deště, a slouží jako klíč k pochopení Kupkovy chlouby.

Dílo Františka Kupky Conception / Danae (Početí) je možné spatřit na předaukční výstavě ve slavném pavilonu Expo 58 ART, která je přístupná každý den od 20. března do 20. dubna 2024 (10:00-18:00). Obraz je součástí aukční nabídky, kterou pořádá Adolf Loos Apartment and Gallery v Expo 58 ART. Odhadní cena díla je experty stanovena na 100–150 mil. Kč. Kupkovo fenomenální dílo tak aspiruje na první pozici nejdražšího uměleckého díla všech dob vydraženého na aukci v České republice. Zda-li bude současný rekord překonán, se dozvíme dne 21. dubna 2024, kdy je stanoven termín aukce.

Autor: 
Klára Pokorná - 21. 3.2024